- Denne konserten føltes som en helbredelse...
- Jeg ønsket at det ikke skulle ta slutt…

Kommentarene ble overhørt etter søndagens konsert i Herøy kirke. Der ga Gabriel Fliflet og Jorun Marie Kvernberg oss en magisk stund med sine stemmer og sin instrumentelle virtuositet. I løpet av en drøy time tryllet de fram perle etter perle, inderlig formidlet på vokal, trekkspill, fele, det gamle klimpreinstrumentet siter, gitar og piano.

Fikk nakkehår til å stritte
Fliflets trekkspill og Kvernbergs fele fylte rommet med rytmisk kraft i forrykende reinlendere og svingende valser. Fela og trekkspillet kommuniserte så godt med hverandre at man av og til kunne tro at det mektige lydbildet kom fra ett eneste instrument.
Vi ble så henført av lekende melodier at smilebånd og danseføtter kaptes om å respondere. Høytidsstemte brudemarsjer og vare viser fikk nakkehår til å stritte og tårer til å presse på.

Både Fliflet og Kvernberg komponerer melodier selv. Fliflet er blitt beskrevet som et musikalsk skred. Etter at vi har hørt Jorun Kvernbergs egen komposisjon dedikert til kanadagåsa, vil vi nok si at hun også kvalifiserer til tittelen. Vi holdt på å lette fra kirkebenkene da de to glade musikerne fremførte Kvernbergs musikkstykke til den, for mange, plagsomme fuglen.

Overstadig spilleglede
Det er forskjell på musikere, også på profesjonelle musikere. Gabriel Fliflet og Jorun Kvernberg har alt. De behersker sin kunst til fulle. De formidler musikken til publikum med smil og øyekontakt. De viser en sånn overstadig glede over å spille at man som tilhører blir fullstendig forført.

Sjøl om en streng på siteren til Jorun Kvernberg røyk under konserten, håper jeg det kommer flere muligheter til å høre disse musikerne. Sjelen trenger slik musikalsk vidunderbalsam ofte!

Takk til arrangørene Helgeland museum, avdeling Herøy, Herøy frivilligsentral og Folkemusikk nord!

Tekst: Randi Opland
Bilder: Rajko Savic