Uttalelsen kom etter at noen av politikerne i kommunestyret hadde spurt om hvilke konsekvenser det kan få dersom ikke Herøy kommune skriver under samhandlingsavtalen.

Kommunelegen anbefaler bruddet - Det står mer eller mindre ingenting i avtalen, unntatt henvisninger til lovverk. Også kommunelegen vår anbefaler bruddet og hun vil faktisk gå lenger.

Skal vi aldri sette ned foten når vi blir tråkka på og være redde og ikke sette ned foten?

Holde tilbake betaling? Vi har et beløp vi betaler hver måned etter at samhandlingsreformen trådte i kraft. Vi får se om vi betaler det neste.

Vi må kjøre løpet, ellers legger vi oss flate for de som ikke holder avtaler.

Det kan ikke vi som folkevalgte gjøre.

Utsettelsesforslag Når det går ut over befolkningen, kan vi gjerne ta sivil ulydighet, sa ordfører Arnt Frode Jensen og la deretter fram forslaget om å utsette saken.

Han la til at rådmannen under møtet med ledelsen for sykehuset sist uke spurte om hvilken prosess de hadde tenkt å kjøre.

- Svaret var at de ikke hadde tenkt å kjøre noen prosess.

Jeg tenker da: Har vi tillit til Helgelandssykehuset på andre områder. Tror vi at de vedstår seg det vi avtaler, la ordføreren til.

Flere uttrykte full enighet til ordførerens ord, og varaordfører Elbjørg Larsen (Ap) roste ordførerne i Herøy og Dønna for måten denne saken er taklet på.

Start på elendigheten Steinar Furu (Ap) fryktet at innspillet om flytting av ambulansebåten bare er starten på flere utspill fra Helgelandssykehuset.

- Sykehuset eier pengesekken og dette er bare starten på elendigheten. Bare vent til de overtar primærhelsetjenesten, tordnet han.

Del-avtaler Jim Dahl (Sp) mente at denne saken har mange mangler. Han foreslo at kommunene framforhandler alle del-avtaler med sykehuset før man skriver under.

Ordfører Jensen noterte dette som et godt innspill.

Kraftig signal Vegar Dalen (Frp) roste også ordførerne i begge kommuner for at de kalte inn til felles formannskapsmøte.

- Det er et kraftig signal vi sender ved å utsette å godkjenne samhandlingsavtale med sykehuset, mente Dalen.

Vedtaket  Et samstemt kommunestyret gikk for å utsette behandlingen av samhandlingsavtalen med følgende vedtak:

1. Kommunestyret viser til Helgelandssykehusets innspill om flytting av ambulansebåten fra Bjørn til Lurøy, samt vedtak i kommunestyresak 12/10 fra 30. juni 2010.

2. Med bakgrunn i manglende tillit til ledelsen ved Helgelandssykehuset utsettes behandling av saken inntil det foreligger en plan som sikrer båtambulansetilbud på Bjørn i tråd med ambulanseplanen.

Kommunestyret stiller seg også enstemmig bak vedtaket i gårdagens felles formannskapsmøte mellom Herøy og Dønna.