Rådmann Roy Skogsholm orienterte om en tidligere avtale mellom Nordland fylkeskommune og kommunene Alstahaug, Dønna, Herøy, Leirfjord, Lurøy og Træna - en avtale han mener har store svakheter.

Styringsform - Styringsformen er vanskelig å håndtere i forhold til kommunene og vi opplever at PPT er en organisasjon som har tatt styringen langt ut over det vi som kommune mener.    For små for egen tjeneste Alstahaug vil si opp avtalen og opprette egen organisasjon, mens vi andre kommunene er for små til å kunne opprette eget PP-tjeneste.

Dette er en tjeneste vi trenger og jeg tror at vertskommune-modellen er det riktige for oss, sa rådmann Skogsholm i sin orientering til formannskapet.

Skeptisk til Alstahaug - Jeg har en iboende skepsis til en vertskommune-modell med Alstahaug. Kommunen har tidligere vært for ustabil.

Alstahaug har en del igjen å bevise som samarbeidspartner, uttale Vegar Dalen (Frp), som likevel stemte for innstillingen fra rådmannen.

Likelydende Kommunalleder 2, Geir Berglund, kunne fortelle at de andre kommunene, unntatt Lurøy. legger fram likelydende forslag som Herøy.

I utgangspunktet er dette en minste felles plattform vi er enige om og vi vet fortsatt ikke om Lurøy er med på dette, sa han.    Politikerne vedtok dermed dette:

1. Dagens samarbeidsavtale mellom Nordland fylkeskommune og kommunene Alstahaug, Dønna, Herøy, Leirfjord, Lurøy og Træna om pedagogisk-psykologisk tjeneste – PPT ytre Helgeland, sies opp/opphører ved inngåelse av ny avtale.

2. Ny samarbeidsavtale bygd på Kommuneloven § 28b iverksettes fra samme dato.

3. Alstahaug kommune settes som vertskommune i den nye avtalen.

4. Rådmannen i vertskommunen gis myndighet til å arbeide videre med saken, og bes legge fram et forslag til ny samarbeidsavtale om framtidig PP-tjeneste for kommunestyrene i samarbeidskommunene innen 1. april 2012.

Varaordfører Elbjørg Larsen var inhabil under behandlingen av saka.