Skolen i Vandve er bestemt nedlagt og fra 20. august må elevene fra øya pendle til Midtbygda skole. Det skal skje med ”Thorolf”, ettersom ”Dønna” ikke rekker over alle turene til Løkta, Dønna og Nesna.

”Det oppstår samtidsproblemer som bare kan løses med et fartøy til. Transportbehovet inkluder ny skoleskyss må etableres innenfor de økonomiske rammene”, skriver fylkeskommunen i sitt høringsbrev til Herøy kommune.

Oppgitt ordfører Ordfører Arnt Frode Jensen er oppgitt over at fylkeskommunen planlegger disse kuttene uten å ta kommuner eller grendeutvalgene med på råd. 

- Dette er jo fullstendig håpløst. En person som drar fra Sandvær til Sandnessjøen kommer seg jo ikke heim til før Dagsrevyen begynner, sier ordfører Jensen til Helgeland Arbeiderblad.

-Ved å ta ruta fra Sandvær, tar man fra dem som har det dårligst fra før. Jeg regner med kraftige reaksjoner fra sør i Herøy. Det er helt trolig at det forhandles med Helgelandske om materiell uten at vi blir tatt med på råd i det hele tatt.

De regner med at vi blir vred, og at det er bedre å ta kritikken i etterkant, sier ordfører Arnt Frode Jensen til Helgeland Arbeiderblad.

Han reagerer også på at nødløsningen tas i bruk tre uker før høringsfristen går ut 10. september.

- Det gjør dette ekstra håpløst. En høringsfrist skal ikke settes etter at noe er startet opp, sier han videre til avisa.

Høringsrunde Det har vært en høringsrunde i de berørte kommunene med forslag om å leie inn undertransportør til skoleskyssen, men en slik løsning kan ikke gjennomføres uten store overskridelser av kostnadsrammen.

Derfor sender nå Nordland Fylkeskommune ut et nytt kompromissforslag der Veolias båter i rutene på Helgeland brukes. Dette forslaget gjelder for skoleåret 2008/2009.

Av hensyn til kort tid til iverksettelse blir det ikke tid til en vanlig høringsrunde før oppstart.

Fra skolestart Med forbehold om fylkesrådets godkjennelse blir en midlertidig løsning iverksatt fra skolestart, skriver fylkeskommunen videre i brevet.

Endringene i rutene for vårt område blir da:

  1. ”Dønna” brukes til all rutekjøring til/fra Vandve inkludert skolekjøring. Fartøyet utfører også turene mellom Bjørn og Sandnessjøen på morgenen.
  2. Trænaruta brukes fra Nesna til Sandnessjøen onsdag og fredag i ordinær rute.
  3. ”Thorolf Kveldulfsøn” brukes på ettermiddag tre dager i uka mellom Sandnessjøen og Nesna.
  4. Elever i videregående skole bruker ferje på ttermiddag frra Sandnessjøen til Bjørn og Løkta to dager i uka, og de får tilbud med ”Thorolf Kvedulfsøn” tre ukedager.


Endringene iverksettes som en midlertidig løsning fra skolestart 20. august for et år av gangen. I skolenes sommerferer foreslår fylkeskommunen å drive etter dagens ruteplan.

Også vegaordfører André Møller reager kraftig og sier at han heller ike er blitt orientert om endringene om også innebærer at Kirkøy i hans kommune blir berørt.