Disse første opptakene ble gjort i nydelig vær ute på Sandsundvær i slutten av september i fjor. Slik var det derimot ikke da ulykken rammet fiskeværet den 22. januar 1901. Av de 254 menneskene som befant seg på Sandsundvær denne ulykkesdagen var det hele 34 av dem som måte bøte med livet i kampen mot naturkreftene.

Med på turen til Sandsundvær var også NRK-journalist Lars- Petter Kalkenberg og laget et innslag som nå skal vises på Norge Rundt førstkommende fredag.

Det er Leif Larsen (66) som sammen med produksjonsselskapet Deadline Media skal lage en dokumentarfilm om denne tragiske hendelsen som fant sted for over 100 år siden. Larsen arbeider som prostiprest i Indre Helgeland prosti, men har også i mange år hatt en spesiell interesse for film og foto.

Dype røtter til Helgelandskysten
- Jeg har sterke og dype røtter til Helgelandskysten, er født i Sandnessjøen og hadde mine første 10 leveår der. Lekeplassen var langs Nord-Europas lengste trekai, og der satt vi ute ved fiskefabrikken med snøre og fisket kattmat. Min far reiste mye på Helgeland og vi hadde mye folk innom hos oss som kom fra Herøy og Dønna til Sandnessjøen for å handle. Det var heller ikke så sjelden at de måtte overnatte hos oss. Helgeland har derfor alltid hatt en stor plass i hjertet mitt, og da spesielt området Sandnessjøen, Herøy og Dønna, forteller Larsen.

Inspirert etter RIB-tur
For et par år siden var han og fruen på en RIB-tur med Seløy kystferie ut til Sandsundvær på en vakker sommerdag. De fikk da informasjon om ulykken av Kristian Olsen, og da fikk Leif Larsen en tanke om at det burde lages en dokumentar om den dramatiske ulykken.

- Jeg er en god venn med Kjell Inge Jakobsen på Augustbryggo, og han fortalte meg ytterligere om ulykken. Jeg fikk også lest heftet som Reidar Moursund har skrevet om ulykken, og da har det slått meg at det er veldig spesielt at havet kommer på land og tar livet av mennesker. Vanligvis omkommer jo folk på havet ved at båter går ned eller at de forulykker, sier Larsen.

Leif forteller at han har hatt en glødende filminteresse de siste årene, og driver også og fotograferer litt og har hatt noen utstillinger.

- Jeg var så heldig at jeg fikk kontakt med produsentene i Deadline Media som har kontor i Bodø og Sortland. Disse er selvsagt viktige samarbeidspartnere for å få til denne dokumentaren, fortsetter Larsen.

Ferdig til høsten
Larsen opplyser at planen er at de skal ut til Sandsundvær igjen andre uka i mars, dersom ikke pandemien setter en stopper for dette. Da skal de også bruke en del statister under opptakene.

- Hvis alt går etter planen så håper vi at vi skal være klar med filmen sent på høsten i år, avslutter Leif Larsen.

Filmprosjektet til Leif Larsen ble blant annet støttet av et enstemmig kommunestyre i Herøy 15. juni 2021 med kroner 200 000.

Trykk her for å lese mer om Sandsundværulykken på lokalhistoriewiki.no