Rana Kormakeri hyller Evert Taube i Herøy kirke

Så lenge skutan kan gå

Fredag 24. mai kl. 20.00 blir det konsert med Rana Kormakeri Herøy kirke. Da er det musikk av den kjente svenske multikunstneren Evert Taube som står på programmet.

- Som 16-åring forlater han i 1906 barndomshjemmet i Majorna, Göteborg, i håp om å forsørge seg som kunstner i Stockholm. Men innkommet strekker ikke til og året etter mønstrer han på en båt. De nærmeste årene kommer reisene på havet til å prege hans tidlige voksenliv.

- Livet på havet gjør sterkt inntrykk på Taube. Personen som ofte returnerer som sjømannen «Fritiof Andersson» i forskjellige viser, regnes for å være hans alter ego fra tiden på havet.
Etter sine reiser på havet søker Evert Taube seg til Sør-Amerika hvor han blant annet jobber som formann på kanalbyggingen og adjutant hos den argentinske presidenten. Han lærer å spille gitar og snakke latinamerikanske språk.

- Da første verdenskrig bryter ut, vender han hjem til Sverige igjen. Nå begynner han å opptre som musiker, og blir snart kjent med sine viser. Han får platekontrakt og kan forsørge seg som kunstner og artist.

- Kjærligheten til Sverige og den svenske naturen preger mange av hans viser. Kampen mot kraftutbygging av Vindelâlven, som har sitt utspring rett øst for Virvatnet i Rana, har han med i en av de mest kjente visene «Ânglamarken»:«låt sista älven som brusar i vår natur, brusa alltjämt mellan fjällar, gran och fur...»

- Med et representativt utvalg av Taubes komposisjoner, ønsker Rana Kormakeri velkommen til vårkonserten «Så Lenge Skutan Kan Gå».

- Lytt til The Real Goups versjon av "Så skimrande var aldrig havet". Dette arrangementet har vi med på konserten, skriver Rana Kormakeri i sin omtale av konserten på Facebook.

Annonser