Det var Tommy Eide som første gang tok opp saka gjennom Herøyfjerdingen, ettersom rådyrene straks etter begravelser gikk løs på blomster og kranser.

For lavt gjerde Mange sørgende har henvendt seg til blomsterbutikken, og det ble også satt igang en underskriftsaksjon for å få høyere gjerde.

Før jul var kirkeverge Bård Grønbech og sekretær i Viltnemnda Karsten Vang på befaring på kirkegården.

Og konklusjonen var at gjerdet mange steder er så lavt at rådyrene bare kan spasere over og rett inn til ferske blomster og kranser.

Tok ut ekstra rådyr Det ble like før jul henstilt til grunneierlaget å ta ut ekstra rådyr i området. Fordi jakttiden er over 23. desember, handlet grunneierlaget fort og skjøt fire dyr.

Nå gjenstår det å se om dette har noen effekt. For Herøy Kirkelig Fellesråd ønsker ikke å vuredere høyere gjerde før man har sett om det ekstra uttaket av rådyr har noen ffekt.

Sikkerhetsmessige årsaker Saksbehandler Karsten Vang påpeker at dersom ikke det ekstra uttak av rådyr virker positivt, bør man vurdere å sette opp høyere gjerde.

Vang skriver videre at på grunn av at landskapet i Herøy er så flatt og har bebyggelse over alt, bør man av sikkerhetsmessige grunner være varsom med å oppfordre til å øke jakttrykket.

Andre tiltak enn jakt Han legger også til at det er store etiske problemer med å felle drektige/diende dyr.

"Dersom det skal gis fellingstillatelse utenfor vanlig jakttid, må andre tiltak i rimelig grad være forsøkt for å avverge skade", skriver Vang.

Og det er akkurat det han innstiller på.

Tirsdag 31. januar skal formannskapet diskutere saken.