Prosjekt Sandsundvær skal beskrive hva som bør gjøres for å bevare kulturminner om moloen, gelendere og brønnene.

Videre bør Herøy kommune utvide og overta vedlikeholde av kaiet på Vartangen og det skal også utarbeides og settes opp egnede informasjonstavler.

Dette går fram av rådmannens innstilling til møtet i Hovedutvalg for Persontjenester mandag 11. september.

Bakgrunnen for saka er selvsagt den tragiske og store tragedien i Sandsundvær i 1901 hvor 34 mennesker mistet livet i et voldsomt uvær. Det er laget kirkespill om tragedien og i 2001 ble det holdt stor minnemarkering i Herøy for ulykken.

I budsjettet for 2006 vedtok kommunestyret at kommunen i samarbeid med eierne av Sandsundvær (Liv og Petter Hestmo i Namsos) å bevare og videreutvikle stedet. I vedtaket heter det videre:

"Hovedutvalg for Persontjenester" får i oppgave å utrede dette spørsmålet videre. Kommunestyret vil komme tilbake til saken når utredningsarbeidet er ferdigstilt".

Våren 2006 ble vedtaket drøftet med Hans Pedersen i Helgeland Museum. Han fant saken interessant og han mente at Helgeland Museum kunne bli en samarbeidspartner i det videre arbeidet.

Saksbehandler Harry Nilssen skriver blant annet at deler av den rike kystkulturen i Herøy er i ferd med å gå tapt:

"Det skyldes blant annet at mange av våre små kystsamfunn er blitt fraflyttet. Bygninger og andre kulturminner som forteller om kystfolkets liv og virke blir gradvis utvisket."

Dette er en viktig del av vår kulturarv, en kilde for kommende slekter, og det synes verdifullt at det blir igangsatt tiltak som kan være med på å dokumentere fortida.

Samtidig, heter det videre i saksframstillingen, vet vi at turisme og reiseliv er et satsingsområde på Helgeland. I denne sammenhengen vil den generelle kystkulturen være en av flere faktorer som kan være med på å gjøre området attraktivt i framtida.

"I vårt øyrike kan Sandsundvær være et sted å begynne for å bevare og dokumentere verdifulle kulturminner", står det i saksframstillingen.

Rådmannen innstiller på at "Prosjekt Sandsundvær" igangsettes.