Ved Prix i Herøy er det satt ut containere der man kan kvitte seg med glass og papp. Dessverre skjer det jevnlig at de som skal tømme containerne finner store mengder av restavfall som er dumpet der.

I følge Toril Forsmo hos SHMIL er det ofte vanskelig å finne eier til søpla og kostnadene med å få dette fjernet kommer derfor tilbake til kundene som betaler for renovasjon.

- Alle fastboende har renovasjonsordning gjennom oss og hyttefolk har også muligheten til å tegne et hytteabonnement. Det er under utredning med tvunget hytterenovasjon, men dette er ikke innført enda, sier Forsmo.

Holdningsproblem
- Det er Vegvesenet som har ansvar for å sette opp søppeldunker til alle veifarende mens campingplasser og overnattingssteder tar seg av sine kunder. I utgangspunktet burde det derfor ikke være noe problem å bli kvitt søpla. Gjenbruksstasjonen på Flostad er jo også oppe hver onsdag i sommerhalvåret. Ofte er det nok holdningene hos en del som ikke er slik de burde være. Vi kan også ta gebyrer dersom vi finner eieren til søpla, sier Toril Forsmo.

Tilbakevendende problem
I Sømna og Vefsn har kommunene satt ut noen turistdunker, men det er usikkert hvordan dette fungerer. For disse dunkene er det kommunen som betaler for tømmingen.

- Det er ikke vurdert å sette ut turistdunker i Herøy, men det er prøvd utallige løsninger opp gjennom årene uten at vi har blitt kvitt dette problemet. Setter vi ut dunker fylles disse fort opp med søppel som i utgangspunktet ikke burde være der, sier kommunaleder 3 i Herøy kommune, Roy Nilssen.

- Jeg er rimelig sikker på at det meste av den søpla som står ved returpunktet på Prix kommer fra hyttefolk. Sykkelturister og andre turister klarer nok i all hovedsak å få levert søpla si der de ferdes. Det burde jo heller ikke være et problem for hytteeiere å tegne et hytteabonnement dersom de ikke kan ta med seg søpla når de forlater hytta. Dette koster jo ikke all verden, avslutter Nilssen.