Nå er det for tidlig å si noe bastant om årsaken til tirsdagens pipebrann på Sør-Herøy, men da brannmannskapet ankom brannstedet sto gnistene opp fra pipa på taket.

Da er det rimelig hett å gå i gang med å feie pipa, slik brannkorpset valgte å gjøre i går kveld.

Feier Torfinn Andreassen forteller nemlig at temperaturen ved en pipebrann kan komme opp i 1400 grader.

- Tirsdagens pipebrann var relativt liten og konsentrert om den første halvannen meteren av pipa. Glasset i ovnen i stua hadde eksplodert, forteller Andreassen til Herøyfjerdingen.

Andreassen har vært feier i sju - åtte år og er utdannet ved Norges Brannskole.

Denne gangen kunne huseieren puste lettet ut, ettersom han unngikk annen skade enn på selve ovnen. Det kom ikke røyk inn i huset.

Rutinemessig ankom også ambulansen.

Sjelden pipebranner - De siste sju - åtte årene har folk blitt mer oppmerksomme på faren for pipebrann og vi opplever nå sjelden slike branner. Dette var den første i år og på hele fjoråret hadde vi kun to pipebranner i Herøy, forteller Torfinn Andreassen.

Hvorfor oppstår det pipebranner? - Pipebrann skyldes at det ikke har vært en fullstendig forbrenning i ovnen. De gassene som ikke er forbrent, legger seg på veggene inne i piperøret. Da danner det seg beksot og dette sotet kan ta fyr, forklarer feier Andreassen.

- Når folk fyrer med rå ved, vil man også få en ufullstendig forbrenning i ovnen og det vil dannes beksot i piperøret.

- Folk har også opplevd at det har blitt pipebrann like etter at feieren har vært på besøk og mener da at det er gjort en dårlig jobb. Men ettersom beksot er hardt som glass, kan feiing lage riper i sotet.

- Disse ripene er da antenningsflate og på den måten kan faktisk feiing være med på å framskynde en pipebrann, uttaler Andreassen.

Når han ser at det er beksot i pipa, benytter han nå en liten børste som ikke lager riper i beksotet.

Bruk trekk Det beste rådet Andreassen kan gi for å forhindre pipebranner er fyre med såpass mye trekk i ovnen at det ikke danner seg beksot.

Nå er imidlertid snart fyringssesongen over på kysten, og feier Torfinn Andreassen starter i mai på sin årlige inspeksjons- og feierunde i kommunens piper.

I år er det Husvær, Brasøy og Sandvær som står for tur. Folk blir varslet når den tid kommer, men Andreassen minner befolkningen om å sette fram stiger til de angitte tider.

- Generelt er befolkningen i sørøyene flinkere til dette enn befolkningen på sentrumsøyene, avslutter Torfinn Andreassen.

Herøyfjerdingens papirutgave kommer tilbake i høst med gode råd fra feieren foran fyringssesongen.