I rapporten etter tilsynet ble det funnet to avvik. Det ene avviket påpeker at kommunen ikke sikrer framdrift, saksbehandling og at det foretas en forsvarlig vurdering i henhold til regelverket før undersøkelser konkluderes og før hjelpetiltak evalueres.

Det andre avviket påpeker at kommunen ikke sikrer barns rett til medvirkning.

Leder  i barnevernstjenesten Wanja  Brattli og barnevernkonsulent Marit Dahl Jørgensen sier at avvikene i hovedsak dreier seg om manglende dokumentasjon. Etter tilsynet har barnevernet tatt nødvendige grep for å lukke avvikene og organisert tjenesten slik at dokumentasjonen skal ivaretas bedre.

Klarere ledelsesstruktur
De har nå delt ledelsen på kontoret slik at nestleder har ansvaret for faglig oppfølging mens leder har personal- og budsjettansvar. Dette fører til at sakene bedre blir fulgt opp i henhold til regelverket og at frister blir holdt. De er også blitt flinkere å sette korrekte frister på sakene. På tunge saker velger de nå oftere å sette 6-måneders frist med en gang.

Samtykke
Barnevernstjenesten har skjerpet inn arbeidet med samtykkerklæring og organisert faglig veileding fra nestleder i alle saker. Dette skal sikre bedre fremdrift i sakene.

Veileding fra advokat
Når det gjelder avviket om barns medvirkning dreier dette seg også om manglende dokumentasjon. I samarbeid med advokat mener de at de nå har tatt nødvendige grep for å få dette på plass.

Økning i antall saker
I 2012 har det vært en økning i antall meldinger til barnevernet og de har også avdekket flere tunge og vanskelige saker. Dette har nok mange årsaker, men noe skyldes nok at det jobbes bedre og at terskelen er blitt lavere for å kontakte barnevernet. Meldingene kommer fra alle hold, men bare 3-4% kommer fra barnehagene, og dette er bekymringsfullt mener Wanja. Forebygging er den beste hjelpen vi kan gi.

Flest avvik i nord 
I spørrerunden etter orienteringen kom det blant annet spørsmål fra Arnt Erling Paulsen (AP) om det er flere saker hos oss enn ellers i landet. Her kunne leder svare at det er dårligere stilt i de nordligste fylkene enn ellers i landet. Mens det på landsbasis er ca 17 % saker med behandlingstid utover tre måneder er det i Nordland 37 %.

Det er også flere saker der det er asylmottak. Slike  saker er spesielt vanskelige på grunn av ulik kultur og syn på barneoppdragelse.

På spørsmål om utenlandske barns rettigheter ble det understreket at så lenge de befinner seg i Norge er det norske regler som gjelder.

- Barneverntjenesten Ytre Helgeland ligger på 6,7 % når det gjelder andel barn i undersøkelse i % av gruppen 0-17 år. Landsgjennomsnittet ligger på 3,9 %. Andel barn med tiltak i løpet av året i % av barn 0-17 år er på 3,80 i familien og 2 % utenfor familien. Her er landsgjennomsnittet på 3,2 og 1,4. Når det gjelder årsverk per barn med tiltak /undersøkelse ligger barneverntjenesten Ytre Helgeland på 0,047 mens landsgjennomsnittet er på 0,052, sier Wanja til Herøyfjerdingen etter orienteringen.