Det har vakt sterke reaksjoner i befolkningen i Dønna og Herøy at den nye ambulansebåten skal flyttes fra Bjørn til Lurøy.

Brukt skyssbåt Og at det i stedet skal komme en brukt skyssbåt til Dønna.

Helgelandssykehuset legger opp til økt bruk av bil og ferje i pasienttransporten i vårt område, noe som skal medføre bruk av færre ressurser.

Onsdag kveld ble det opprettet en egen side på facebook "Protest mot nedlegging av ambulansebåt Dønna/Herøy".

Få få timer har den fått innpå 400 registrerte medlemmer.

Fra harme til fortvilelseHerøyfjerdingens facebook-side har kommentarene haglet og reaksjonene skifter fra harme til fortvilelse. - Dette går vi ikke med på! - Noen må gjøre opprør - Vi er ført bak lyset - Dette er helse-norge på sitt beste/verste - Totalt tragisk - Meget skuffet over Helgelandssykehuset - Er dette en dårlig aprilspøk?

Møter i Dønna og Herøy Tirsdag tok administrerende direktør ved Helgelandssykehuset Per Martin Knutsen, avdelingsdirektør Knut Gullesen, avdelibgssjef for akuttomårdet Trond M. Elsbak, ambulansesjef Odd Magne Rønning og medisinsk ansvarlig Bjørn Haug runden til Herøy og Dønna.

Her hadde delegasjonen fra sykehuset møter med administrasjonene i begge kommuner og informerte om den planlagte flyttingen.

Som begrunnelse for dette oppgir Helgelandssykehuset følgende: - Lavere transportbelastning på pasientene - Herøy/Dønna har lavest ambulnasebåt-aktivitet - Herøy/Dønna har kortest overfart/tid til sykehus - Herøy/Dønna har flest alternative ressurser

Bruke færre ressurser Videre heter det at "Vi skal fortsatt ha båt i beredskap i området/Bjørn. Vi skal plassere reservebil på Bjørn".

Sykehuset skriver også at det skal brukes færre ressurser i Dønna/Herøy-området der det er mulig.

"Fra tre ressurser (bil-båt-bil) til en (eventuelt to)", skriver Helgelandssykehuset.

Ønskede justeringer De ønskede justeringer for Midtre område (Vårt område) oppsummeres derfor slik: - Bruk av færre ressurser per oppdrag (økt bruk av bil/ferje) - Anskaffelse av tjeneste/ brukt båt i Midtre område - Ny ambulansebåt flyttes til Onøy (dekker et større behov).

Større behov i Lurøy Til Helgelands Blad sier avdelingssjef for akuttområdet i Sandnessjøen, Trond Elsbak, at behovet for å ha en ambulansebåt stasjonert i Lurøy er dobbelt så stort som på Dønna.

Han underbygger dette med at befolkningen i Lurøy har større behov og lengre avstander til sykehus enn Herøy og Dønna.

Mange omlastinger - I dag blir transport fra Herøy og Dønna løst med tre forskjellige ressurser:

Først ambulansebil til ambulansebåten. Så båt over fjorden, og så en ny ambulansebil opp til sykehuset.

Det gir mange omlastinger, og er ofte krevende for pasienten, sier Elsbak til avisa.

Formannskapene i Herøy og Dønna skal ha et felles møte om denne saka. Mest sannsynlig blir møtet tirsdag 7. februar.

(Foto: Redningsselskapet)