Den 22. november er det 40 år siden Herøy formannskap gikk inn i Herøy Lakseoppdrett A/L og på denne måten sørget for at oppdrettsnæringa ble satt i system. Da skal gründerne som stod bak oppdrettsnæringa få sin vefortjente hyllest. Mange av disse er dessverre gått bort på disse årene, men etterkommere av disse vil da bli invitert i stedet.

Omvisning og lunsj på Marine Harvest
Fra kl 12.00 til 14.30 skal de inviterte gjestene få omvisning og lunsj på Marine Harvest. Regionsjef for Marine Harvest Region Nord, Charles Høstlund, skal også holde foredrag for gjestene.

Augustbryggo
Etter lunsj skal gjestene få omvisning i Augustbryggo og få se filmen "Farming of fish" som viser hvordan oppdrett ble drevet i sin barndom.

Åpent arrangement i aulaen
Fra kl. 17.00 - 19.00 blir det åpent arrangement i Herøy skoles aula. Her blir det flere spennende foredrag, utdeling av påskjønnelse til gründerne og underholdning i regi av Herøy Musikkorps.

Festmiddag på Brygga
Kvelden avsluttes med festmiddag på Herøy Brygge for de inviterte gjestene.

Bakgrunn
På disse 40 årene har det har vært en enorm utvikling. Fra å være en næring der alt måtte læres fra bunnen av og alt arbeid måtte gjøres med tungt kroppsarbeid er oppdrett i dag blitt en milliardindustri der mye av arbeidet er overtatt av ulike underleverandører og avanserte maskiner.

I Herøy kommunes historieverk "Øyfolket" kan vi lese om at lærer og biologiinteresserte Ragnar Sjåvik leste en artikkel i Adresseavisen om at det var satt ut laksesmolt i merder på Hitra i 1970 som senere ble slaktet høsten 1971 med priser på opp mot 60 kroner per kilo. Dette blir omtalt som verdens første oppdrettsanlegg for laks i merder. Denne artikkelen syntes Ragnar var svært interessant og sammen med kompisen Øystein P. Færø kjørte de i april 1972 med bil til Hitra og fikk all den informasjonen de kunne ønske seg. Senere lagde Ragnar og Øystein sin første notpose av utrangert notlin og snekret åttekantede merder etter mønster fra Hitra, men de fikk ikke tak i smolt. Ragnar så tidlig behovet for etableringen av Herøy Lakseoppdrett AL.

Den 22. november 1972 sa formannskapet med ordfører Steinar Furu i spissen ja til å gå inn i Herøy Lakseoppdrett A/L og dette ble senere vedtatt av kommunestyret i desember. Dette var starten på det som senere har utviklet seg til å bli milliardindustri.

Fra 1972 - 1977 ble det etablert 22 laksekonsesjoner i Herøy. I dag er det bare Kobbvåglaks AS og Seløy Sjøfarm AS som er eid av private eiere fra Herøy,  mens resten av konsesjonene nå er kjøpt opp av Marine Harvest.

Slakteriet til Marine Harvest på Hestøya har i dag en slaktekapasitet på utrolige 400 tonn eller ca 90 000 fisk pr. dag.