Men det var Kristin Heggheim fra kulturskolen i Herøy som startet kvelden og satte de vel 30 frammøtte i den rette stemningen. Det gjorde hun med å spille stykket ”Stormen” på keyboard.

Deretter inviterte bibliotekar Kirsten Heistzter fram forfatterdebutant Jan Erik Sandnes. Han ga nylig ut boka ”Susannes arv”og etter spørsmålene fra publikum å dømme er det mange som allerede har lest boka.

Intervjuet Sandnes Heiszter intervjuet så Jan Erik Sandnes om boka og hun trakk fram en rekke ulike episoder som hun ville høre forfatterens kommentar til. Og det ble en tidvis humoristisk samtale mellom de to.

Og etter intervjuet kom det flere spørsmål fra publikum i salen. Ann Aakerøy ville blant annet vite hvorfor forfatteren hadde latt slekta dø ut.

- Susanne kan jo fjernadoptere, var Sandnes sin kommentar – til stor latter fra de frammøtte.

Sandnes kunne også bekrefte enkeltes mistanke om at noen av de morsomme hendelsene i ”Susannes arv” faktisk er selvopplevd.

Fortellingen i boka ender opp i 2007 og hovedpersonen i boka, Susanne, skal faktisk vandre rundt blant herøyfjerdingene den dag i dag, opplyste Sandnes.

- En person i Herøy kunne nylig fortelle meg at han visste akkurat hvem Susanne er, sa Jan Erik Sandnes blant annet.

Skibbåtsvær Jon Ove Ottesen ga i sommer ut heftet om fiskeværet vest i havet av Herøy – Skibbåtsvær.

Han kunne blant annet opplyse at i 1867 bodde det 1900 mennesker på Skibbåtsvær.

- I 1864 kom silda og flåten fra blant annet Trøndelag flyttet etter. I 1871 var det hele 3026 fiskere og 692 båter i Sandsundvær og Skibbåtsvær. Med stort og smått var det antakelig rundt 4000 mennesker der ute, kunne Ottesen fortelle til manges forbløffelse.

Ottesen er selv oppvokst på fiskeværet og har engasjert seg i å bevare bygninger og den spesielle stemningen der ute. I 1986 flyttet den siste personen fra Skibbåtsvær.

- Klondyke-stemningen varte i sju – åtte år, sa Ottesen blant annet som fikk oppfordringer fra publikum om å arrangere en guidet tur til øya i sommerhalvåret.