Helsehus 1.jpgDet nye helsehuset har gode og moderne fasiliteter for helse- og tannhelsetjenesten i kommunen.  Under helsehuset er det bygget en parkeringskjeller for de ansatte, med egen ladeplass for elbil.  I tilknytning til dagens omsorgssenter har Herøy kommune bygget åtte nye omsorgsboliger, to nye forsterkede sykehjemsplasser og et nytt aktivitetssenter. Det er også bygget tre sansehager i uteområdet mellom byggene til omsorgssenteret. 

Helsehuset, omsorgsboliger og sykehjem danner nå et eget tun, der det er mulig å gå tørrskodd under tak mellom byggene.  Denne samlokaliseringen er gjennomført for å styrke koblingen mellom en forsterket omsorgstjeneste og legetjenesten.  Hensikten er å kunne ivareta kommunens ansvar og oppgaver knyttet til samhandlingsreformen og eldrebølgen.  Investeringene som er gjort gjør kommunen i stand til å møte kjente utfordringer knyttet til et stigende antall eldre i samfunnet, og utfordringene knyttet til et økende antall eldre med demenssykdom.  De nye byggene har også styrket kommunens kapasitet og muligheter for å kunne ta hånd om stadig flere, og svært syke pasienter.

Bakgrunnen for denne styrkingen av helse- og omsorgstjenestene var kommunestyrets vedtak av samfunnsdelen av kommuneplanen i 2011.  To sentrale tiltak i den vedtatte kommunedelplanen for helse, sosial og omsorg, var bygging av nytt helsehus og styrking av kapasiteten i omsorgstjenesten.