Gamle bilder har stor verdi for vår forståelse av livet før i tida, men mye av denne verdien er knyttet til informasjonen om hvem som er avbildet, når bildet er tatt, hvor og i hvilken anledning det ble tatt, hvem som var fotograf og så videre. 

Dessverre er det ofte slik at denne informasjonen oftest kun er å finne i hodene til folk, og ikke er skrevet ned noe sted. Når personene med denne kunnskapen går bort mister ettertiden denne informasjonen for alltid. Herøy Historielag og Helgeland Museum (bygdesamlinga) har derfor med støtte fra kommunen satt i gang arbeid med å få samlet inn og doumentert dette materialet.

Målet er å få etablert et digitalt fotoarkiv som inneholder bilder fra alle kanter av Herøy, hvor bildene og opplysningene om dem kan bevares for ettertiden og gjøres tilgjengelig for publikum.

Det er mye arbeid som må gjøres for hvert enkelt foto. Vi planlegger derfor å samle inn bilder fra en enkelt geografisk del av Herøy om gangen, slik at vi får tatt materialet unna etter hvert som det kommer inn. I oppstartsfasen må vi dessuten prøve oss litt frem med tanke på hensiktsmessige arbeidsprosedyrer. Vi vil derfor i første omgang begrense innsamlingen til bilder fra Skibbåtsvær, Sandsundvær, Gåsvær, Måsvær, Inderholmen og området rundt.

Om publikum har bilder fra andre deler av kommunen som kan være av interesse, så vil vi oppfordre dere til å skrive ned opplysningene dere har om disse (f.eks. navn på personer, årstall, sted, fotograf). Dere kan dessuten gjerne ta kontakt med oss allerede nå, så vet vi hvem vi skal henvende oss til når turen kommer til å ta for seg andre deler av Herøy.

Vi vil gjerne understreke at originalene kan returneres til eierne (om de ønsker dette) etter at bildene er digitaliserte. Dessuten vil eierne selvsagt få tilgang til de digitale kopiene (disse kan f.eks. brukes til å lage nye papirbilder - kanskje en julegaveidé til slektningen som "har alt"?). I det hele tatt håper vi derfor at lesere som har gamle fotografier fra Skibbåtsvær og områdene rundt kjenner sin besøkelsestid!

Kontakt Frøydis Falk på tlf. 750 68070 eller e-post froydis.falk@heroy-no.kommune.no, Børge Evensen på tlf. 750 68028 eller e-post heroy.bygdesamling@helgelandmuseum.no, eller Helge Lenning på tlf. 750 58020.

 Les mer på http://fotoprosjektet.iheroy.no.

Her vil også et utvalg av de innsamlede bildene bli lagt ut.