Nordland fylkeskommune har nå lagt ut forslag til Regional transportplan Nordland 2022-2033 med handlingsprogram (RTP) ut på høring.  Høringsfristen er satt til 22. april 2022, og planforslaget skal behandles i Nordland fylkesting i juni.

Stort steg i riktig retning
I en felles pressemelding på vegne av arbeidsutvalget i fastlandsprosjektet Dønna/Herøy – Alstahaug, uttrykker ordførerne i Dønna og Herøy glede over at prosjektet er med i Nordland fylkeskommunes høringsutkast til RTP 2022-2022.

- Dette er et stort steg i rett retning for et meget viktig prosjekt for utvikling i regionen og som har vært på beddingen i flere tiår. I oppføringen i høringsutkastet vektlegges innspillene fra prosjektrapporten, herunder vil avklaring i forhold til statlig medvirkning bli svært viktig.

- Arbeidsutvalgets mål er at det videre arbeidet skal tidfestes slik at saken kan løftes inn ved første revisjon av nasjonal transportplan (NTP) dvs. 2024.

- Vi har fått formuleringene i høringsutkastet i dag og vårt tilsvar til høringen vil bli grundig behandlet av prosjektets arbeidsutvalg m/referansegruppe og styringsgruppe før tilbakemelding avleveres innenfor høringsfristen, står det å lese i pressemeldingen som er underskrevet av ordfører Nils Jenssen i Dønna kommune og ordfører Elbjørg Larsen i Herøy kommune.

Herøy/Dønna – fastlandsforbindelse
I handlingsprogrammet (side 22) kan vi lese følgende om prosjektet:

Høsten 2021 ble det i regi av Helgelandsrådet offentliggjort en rapport om fastlandsforbindelse til Herøy/Dønna. Rapporten viser at en tunnelløsning inkludert utbedring av fv. 828 over Herøy og Dønna vil ha behov for finansiering fra fylkeskommune/stat på til sammen 520 mill. kr, i tillegg til ferjeavløsningsmidler og bompenger. En bruløsning vil kreve 3 620 mill. kr, i tillegg til ferjeavløsningsmidler og bompenger. Rapporten har en usikkerhet på +/- 40 prosent og bygger på en rekke forutsetninger, blant annet i utvikling i trafikktall. Det er behov en grundig gjennomgang av rapporten for kvalitetssikring og modning, med formål om at prosjektet eventuelt kan prioriteres ved neste rullering av regional transportplan.

Fylkeskommunen har bedt samferdselsdepartementet om en forhåndsavklaring på ferjeavløsningsmidler og forventer et svar senere i 2022.

Det er sannsynligvis behov for betydelig statlig medfinansiering for at fastlandsforbindelsen kan realiseres.

Ikke avsatt midler til utredning av bru mellom Tenna og Brasøy
I handlingsprogrammet er det ikke funnet midler til utredning av bru mellom Tenna og Brasøy. 

- Da det i planperioden ikke er avsatt midler til disse prosjektene, vil det fra fylkeskommunens side ikke bli gjort planarbeid, med mindre det blir gjort endringer i prioriteringene eller rammene økes, står det i handlingsprogrammet.

Trykk her for å lese høring til Regional transportplan med handlingsprogram
Trykk her for å lese pressemeldingen fra ørdførerne i Dønna og Herøy
Trykk her for å lese sluttrapport fra Helgelandsrådet om fastlandsforbindelse Dønna/Herøy – Alstahaug

Se animasjon av fastlandforbindelse.