I anbudsutlysningen for ferjene over Alstenfjorden, foreslås fortsatt to 50-bilers ferjer på fergesambandet mellom Søvik og Herøy. I et brev til fylkesrådet tar ordfører Elbjørg Larsen til orde for at en av ferjene bør ha kapasitet til 70 biler. Formannskapet vedtok 15. februar 2022 en enstemmig høringsuttalelse der det i tillegg også var et ønske om større motorkraft på fergene og at den populære fergeavgangen kl. 08.00 kom på plass. Trykk her for egen sak.

Den 7. april 2022 ble det avholdt møte mellom Herøy kommune ved Yngve Magnussen (H), Oddbjørn Lorvik (Ap) og Nordland fylkeskommune ved fylkesråd for transport og infrastruktur Monika Sande. Fra fylkesadministrasjonen deltok også Jens Morten Nystad og Mathis Larsen.

Utgangspunktet var et brev fra Herøy kommune og vedtak i formannskapet der det ble anmodet om et møte med fylkeskommunen. Brevet kan dere lese i sin helhet nederst i denne saken.

Ordfører Elbjørg Larsen presiserer i brevet at det ikke er et ønske om å flytte en 70-bilers ferge fra Dønna til Herøy, men at behovet og den økte trafikkmengden tilsier at det må øktes kapasitet på Herøysambandet. Øvrige argumenter om brutto og nettoanbud er beskrevet i brevet.

På tabellene nedenfor kan man se tall fra Ferjedatabanken som viser trafikkutviklingen på henholdsvis Herøysambandet og Dønnasambandet. Her kan vi se at økningen i Herøysambandet har vært på hele 29 prosent fra 2015 til utgangen av 2021, og at det bare det siste året har vært en økning på 17 prosent. Ser man på Dønnasambandet viser tallene at det har vært en økning fra 2015 til og med 2021 på 17 prosent og 6 prosent det siste året.

Trykk på tabellene for større bilde.

Statistikk Herøy Søvik.jpg

Statistikk Dønna Sandnessjøen.jpg

Her er brevet fra ordfører Elbjørg Larsen til fylkesråd for transport og infrastruktur Monika Sande:

Til
Monika Sande
Fylkesråd for transport og infrastruktur, 17.03.2022                                   

Invitasjon til møte ang «Herøypakken»
Det bør ikke brygge opp til støy på Helgeland basert på nytt fergeanbud. Jeg er interessert i at kommunen og fylkeskommunen skal lykkes i dette arbeidet. Det er bra for alle parter.

Bakgrunn:
Det anbudet som gikk ut i 2014/2015 med to ferger i Herøysambandet var anslaget ca. 130 000 personbilenheter (pbe) pr. år. Sambandet Sandnessjøen-Bjørn var på 140 000 pbe.

Fylkeskommunen la ut anbudet som bruttoanbud. Forskjellen på brutto og netto er at Nordland fylkeskommune tar alle overskytende inntektene over anbud. Hvis vi ser på økningen fram mot 2021 der pbe over sambandet er 220 000, mye over 70 000 i økning, og multipliserer med dagens fergetakster på kr 157.-, blir merinntektene på over 10 mill. Sandnessjøen-Bjørn har den samme perioden økt med ca. 20 000.

Framover:
Er det ikke da rettferdig at den merinntekten tilfaller det sambandet som har det største behovet? Da må fylkeskommunen lage nytt grunnlag for vedtak basert på realitetene. Vi finner ikke dette igjen i det nye ruteforslaget for 2023 og i anbudsgrunnlaget.

Vi må fortsatt ha to ferger og en av disse må være 70 bilers ferge uten hengdekk. Det bør også ses på utvidet åpningstid. Husk at vi har 4 anløp i vårt samband som krever lang seilingsdistanse.

Jeg kan ikke som ordfører sitte og se på at vårt samband skal bli tapere når realitetene er som de er. Det blir ikke mere trafikk fra Herøy over Bjørn, basert på den dårlige veien, og det blir kaos på Herøysambandet med den økningen som er forventet – og kommunisert blant annet fra lakseslakteriet Mowi. Hva har fylkeskommunen tenkt å gjøre med det?

Jeg mener fylkeskommunen ikke tar inn over seg at dette har endret seg så mye de siste tre- fire årene, og at grunnlaget er helt annerledes. Man må legge til grunn det som er realiteter før et nytt anbud går ut.

Herøy kommune kommer til å få utarbeidet en analyse for denne utviklingen og legge fram for Nordland fylkeskommune slik at vurderingene gjøres på et riktig grunnlag.

Med vennlig hilsen
Elbjørg Larsen