Miriam og Shiva jobber begge for organisasjonen Internation Organisation for Migration (IOM). Organisasjonen har som målsetting å gi kvoteflyktninger et mest mulig realistisk bilde av Norge, begrense kultursjokket og forberede bosetting. IOM ble etablert i 1957 og har 157 medlemsland og kontorer i over 100 land, deriblant Norge fra 2002.

De rundt 30 tilhørerne som i hovedsak kom fra skole, helse, barnevern, kirke og andre kommunale instansen fikk en grundig innføring i Syria sin historie, kultur og det syriske samfunn før og etter krigen, som brøt ut i 2011. De fikk også høre om landets forhold til sine naboland, skolesystem og helsesystem.

11 millioner mennesker på flukt

I følge FN har over 250 000 menneskeliv gått tapt i krigen og mer enn 11 millioner mennesker er på flukt. Av disse er det syv millioner som er på flukt innad i landet.

Over 3,5 millioner mennesker har flyktet til nabolandene og i Libanon alene oppholder det seg 1,5 millioner.

Store forskjeller og mange utfordringer
I Syria bor folk mye mer konsentrert enn i Norge og en landsby består ofte av rundt 40- 50000 mennesker mens byene har over 1 million. Det sier seg derfor selv at sjokket kan bli stort når de kommer til for eksempel Herøy.

Khider pekte på mange utfordringer og at det er viktig man skjønner at det tar tid å integrere flyktninger. En må ikke forvente at alt kommer i orden for flyktningene etter noen uker eller noen få måneder.

De kommer til et ukjent land, med et språk og en kultur de ikke kjenner. Systemet er nytt og fremmed for dem og det tar nødvendigvis derfor tid å innordne seg.

Mat fra Syria og Norge
Familien Mourad fra Syria var den første familien som bosatte seg i Herøy og de hadde laget en rekke spennende syriske retter til den innlagte lunsjpausen. I tillegg hadde også tidligere lærer og ikke ukjent herøykunstner Rolf Jørgensen sørget for en rett med laks slik at begge lands matkulturer var representert. Både den syriske og den norske laksen falt tydelig i smak og mange forsynte seg flere ganger av det overdådige matbordet som så ofte før ble organisert av Jelena Budesa fra Herøy Frivilligsentral.

I lunsjpausen framførte også Geir Berglund sammen med Johnny Birger Hanssen (gitar) og Svein Lundestad (bass) tre selvskrevne låter, deriblant en egen julesang.

Kvoteflyktninger
Kvoteflyktninger eller FN-flyktninger, er en flyktning som ikke kan reise tilbake til hjemlandet sitt eller få opphold i det landet han eller hun oppholder seg i som flyktning, og som derfor blir overført til et tredje land. Overføringsflyktninger skiller seg fra asylsøkere ved at de har fått saken sin behandlet og blitt anerkjent som flyktning av FNs høykommissær for flyktninger allerede før de kommer til sitt endelige oppholdsland.
Kilde: Wikipedia