Trine og Svein Olav Heggheim har gjennom en årrekke lagt ned et impoenerende arbeid med speiderne. I 2012 ble de også høyst fortjent belønnet med Herøy kommunes kulturpris for sitt engasjement.

Trine Heggheim informerer her om de aktivitetene som drives av speiderne.

Tre grupper
Speiderne er delt inn i tre grupper: Småspeiderne (2.- 4.årstrinn) og storspeiderne (5.- 7.årstrinn) har samlinger annenhver mandag i nærmiljøet, og reiser i tillegg på en overnattingstur eller to i løpet av året. I mange år har overnattingsturen om våren gått til Brattalihytta ved Breimo under De syv søstre, ei hytte som vi nesten regner som “vår” – men den eies av IOGT, og er for tiden lagt ut for salg.

Storspeiderne pleier i tillegg å dra på vintertur til Røde Kors-hytta i Randalen for å gå på ski og grave snøhuler, men av åpenbare grunner ble denne turen ikke noe av sist vinter! For både små- og storspeiderne har vi et tak på 20 stk, slik at vi har 40 til sammen fra barne-og mellomtrinnet.

Den tredje speidergruppa er ungdomsspeiderne, som har 6 speidere fra 9. og 10.årstrinn. Disse har et litt annet opplegg med færre samlinger men flere turer og andre arrangementer – bl.a. ungdomssamlinger i regi av Helgeland speiderkrets.

Landsleir
I august var 14 av de eldste speiderne på landsleir i Asker sammen med 5.500 andre speidere – 500 av dem fra 25 forskjellige utenlandske grupper. Det var ei uke med flotte og lærerike opplevelser, samhold og vennskap, utfordringer og masse frisk luft og sol! (Regn og veps også, men det er mye lærdom i å oppdage at man kan innrette seg slik at det ikke gjør noe!)

Til Japan
Neste sommer skal tre av ungdomsspeiderne reise helt til Japan på verdensspeiderleir – jamboree. Her blir det 40.000 deltakere fra hele verden! Leiren og reisen koster en del, men speiderne har lenge drevet med innsamling for å finansiere turen. Blant annet har de fått støtte fra fylkeskommunen gjennom kulturmidler for ungdom (som skal fremme internasjonalisering og fredsbyggende arbeid over landegrensene).

De tre speiderne ønsker gjennom Herøyfjerdingen å takke de som lokalt har støttet turen hittil: Herøy kommune, Herøy menighetsråd, entrepenør Olaf Pettersen, Færøy eiendom, Toridsalongen, Seløy Fisk, Herøy Bil og Maskin, og HL Økonomiservice. Helt i mål med innsamlingen er de ikke enda. Neste tiltak er at de tre speiderne vil arrangere kakelotteri til farsdag.

Blir bevisste og selvstendige
Vi i Herøy KFUK-KFUM-speidere er glade for god oppslutning om aktivitetene våre, og ser at det er behov for denne type aktivitet i tillegg til mye annet flott som skjer for barn og ungdom i kommunen. Mange ganger synes vi det vi gjør er nesten altfor enkelt – spikking, bål, ut på tur, leke og lære i naturen – men ungene koser seg, og det er alltid mye god kunnskap om miljø og samfunn som kan flettes inn i disse aktivitetene. Vi ser at mange av de som har vært med lenge blir veldig bevisste og selvstendige, og engasjerer seg gjerne som hjelpere og ledere i både vår og andres sammenhenger. Det synes vi er flott, og dette sammen med gode tilbakemeldinger gjør at vi hittil hver høst har brettet opp ermene og sagt: OK, vi fortsetter minst ett år til!