Det er svært sjelden at man kan ønske velkommen til en nybygd kystsjark i Herøy, men Fredrik Bruland Møller i «Øksningan Fisk» var sist fredag innom småbåthavna og tok imot gratulasjoner fra ordfører Elbjørg Larsen for sin spenstige satsing på fiskeryrket. Hun overrakte en plakett med Herøy kommunes kommunevåpen og en blomst til den unge fiskeskipperen.

Fredrik Buland Møller (31) flyttet til Herøy i 2018, og kjøpte et gammelt hus på Øksningan etter sin farfar. Han er utdannet tømrer så huset har han nå renovert. Både han og samboeren Charlotte kommer fra Stavanger og Fredrik forteller at han valgte å flytte til Herøy på grunn av at han ville begynne som fisker for å komme nærmere fisken.

Han kjøpte seg først en eldre båt med kvote som han begynte å fiske fra, men fant ut at dersom han skulle fortsette i dette yrket så trengte han en bedre båt. Til denne investeringen fikk han også støtte fra kommunens næringsfond på 200 000 kroner.

Fredrik bestilte nybåten Charlotte for to år siden, men den ble på grunn av pandemien en del forsinket. Han har bare drevet fiske for seg selv og før han begynte har han aldri vært i sammen med andre og drevet fiske. Det er derfor imponerende at han har på så kort tid har tilegnet seg det som kreves av kunnskap for å drive som kystfisker alene.

Bygd i Norge
Båten som har betegnelsen speedsjark er bygd på Gurskøy i Ullsteinvik og er på 35 fot. Den har en motorkraft på 500 hk og en toppfart på 24 knop så den kan forflytte seg fort mellom fiskeplassene, selv om det nok vanligvis opereres med en annen marsjfart for å spare drivstoff. Ifølge Fredrik bruker den 100 liter diesel i timen dersom man kjører på fullt. Den er rigget for garnfiske og utrustet med to lugarer med tre sengeplasser og dusj og toalett. På dekk finner man også et tørkeskap for å tørke klærne når de har blitt våte.

Fredrik vil ikke ut med hvor mye nybåten har kostet, men det er nok ingen tvil om at den etter de siste prisøkningene ville kostet langt mer hvis den ble bestilt i dag.

- Den er godkjent for 18 tonn fisk mens den gamle båten bare var godkjent for tre tonn så det er en stor forskjell, sier Møller.

Lærling på plass etter sommeren
Fredrik forteller at han etter sommeren får med seg en lærling på sjøen etter sommeren. Han kommer fra Os utenfor Bergen. Det er veldig vanskelig for ungdom å få lærlingeplass på en fiskebåt og ifølge Fredrik gleder han som kommer seg stort til å komme nordover. Det må jo også være en drøm å begynne i fiskeryrket på en helt tipp topp moderne fiskebåt.

Fredrik satser i første omgang på fiske etter breiflabb til rundt august før han skal videre til Troms for å fiske etter blåkveite. Om vinteren drar han til Finnmark for å fiske fordi han mener det ikke er så mye fisk i Lofoten lenger.