Rådmann i Dønna, Tor Henning Jørgensen, har vært konstituert som rådmann i Herøy kommune siden 15. februar. Dette skjedde etter at tidligere rådmann Geir Berglund hadde sagt opp sin stilling og sluttet i jobben. Den 8. april ble John Arne Andersen konstituert som rådmann av et enstemmig kommunestyre og skal begynne i jobben allerede mandag 12. april 2021.

John Arne Andersen (62) kommer fra Himmelblå-landet Ylvingen i Vega kommune. Han har store deler av sitt arbeidsliv jobbet kommunalt og fylkeskommunalt i Finnmark fylke, men har i tillegg en bred og lang erfaring fra mange felt. Som ungdom drev han fiske sammen med sin far før han bestemte seg for å begynne på gymnaset og senere utdannet seg til lærer etter å ha prøvd seg som «erstatningslærer» i Finnmark og hjemme i Vega i flere perioder.

- Etter hvert tok jeg ny utdanning innenfor økonomi og administrasjon og penset meg mer og mer inn på ledelse. Jeg ble leder av et kurssenter i fylkeskommunen sammen med videregående skole. Etter noen år ble jeg hentet ut av fylkeskommunen for å være direktør ved Nordnorsk filmsenter som var et regionalt filminstitutt for Nordland, Troms og Finnmark, sier Andersen.

I perioden 2000-2004 jobbet han som rådmann i Vevelstad kommune, men flyttet etter dette sammen med familien til Lakselv i Finnmark. I Lakselv jobbet han en periode som rådmann før han begynte i ei rektorstilling i den gamle fiskerfagskolen og maritim fagskoleutdanning. Her var han i 11 år før han bestemte seg for å dra hjem igjen.

- Jeg hadde vært 33 år i Finnmark og fikk tilbud om jobb som rådmann i Herøy. Da var det imidlertid en del forhold som gjorde det slik at det endte opp med at jeg ikke tok jobben. Senere fikk jeg et tilbud om rådmannsstilling i Vevelstad og da var ting mer avklart for min del, og jeg takket da ja til jobben. Der var jeg i fire år før jeg gikk av med pensjon som 62-åring, sier Andersen.

Andersen gikk av som rådmann i Vevelstad i 2020 og har siden gjennom sitt eget selskap jobbet som spesialrådgiver for rådmannen i Sømna kommune. Her har han vært innom de fleste sektorer. Fra mandag 12. april løses han imidlertid fra sin avtale med Sømna kommune og begynner som konstituert rådmann i 100 prosent.

- Jeg har avtalt med ordfører at jeg skal arbeide fire dager i uka fra Herøy og ha hjemmekontor en dag i uka. Hadde jeg vært fast tilsatt hadde jeg selvsagt flyttet til kommunen, sier Andersen.

Båt og musikk på fritida
På fritiden er det musikk og båtliv som er den store interessen.

- Jeg bruker båten så mye som jeg kan, men liker også å holde på med musikk. Det blir litt for lite av dette, men musikken har vært en stor del av det jeg har brukt fritiden på, avslutter den spreke pensjonisten som nå skal fungere som rådmann i Herøy.

Planen er at John Arne Andersen skal fungere som rådmann til det kommer en permanent løsning på plass. Prosessen med rekruttering av ny rådmann i Herøy er i gang. Formannskapet vedtok i møte den 8. februar å omgående utlyse rådmannstillingen i samarbeid med et rekrutteringsbyrå. Firmaet Bedriftskompetanse vant anbudet og er i gang med rekrutteringsprosessen sammen med kommunens ansettelsesutvalg.