- Tanken med å gjøre det på denne måten er at politikerne på et tidligere tidspunkt kommer inn i prosessen og på denne måten bidrar til mer ro i befolkningen, sier ordfører Arnt Frode Jensen.

Tåler ikke flerre kutt
I økonomiplan for 2012 – 2015 er det vedtatt å kutte totalt 7,8 stillinger innen 2014, og rådmannen mener nå at administrasjonen ikke tåler flere kutt slik situasjonen er nå. Det foreslås derfor å bruke fondsmidler for å opprettholde driften i henhold til vedtatt økonomiplan.

Mer i statsbudsjettet, men utgiftene øker
Statsbudsjettet for 2013 viser at Herøy kommune får en økning i frie inntekter på ca 2,6 millioner kroner, men til tross for dette øker utgiftene. Økningen i driftsutgifter skyldes i hovedsak dyrere lønnsoppgjør enn planlagt, økning i utgifter til barnevern og økning i sosiale utgifter.

Årsaken til at Herøy kommune får mer i statsbudsjettet skyldes  utelukkende at det er blitt flere innbyggere,  og det hadde nok sett betrakelig verre ut hvis dette ikke hadde skjedd. 

Det koster å vokse 
Det at Herøy vokser og samtidig er en fritidkommune med stor økning av folketallet i helgene og ferier krever også ekstra ressurser av helsesektoren og teknisk enhet. Det koster rett og slett å vokse sier rådmann Roy Skogsholm.

Ulik praksis i pensjonsavsetningen
På møtet ble det en del diskusjon om ulik praksis i kommunene om avsetning av midler til pensjonsfond. Dette er et komplisert regnestykke som kommunene må forholde seg til. På landsbasis skylder kommunene i Norge 23 milliarder til pensjoner. Dette skyldes en feiberegning som kommunene nå må rette opp. Noen kommuner velger imidlertid å skyve disse kostnadene fram i tid.

I økonomiplanen legges det opp til å avsette 3,5 millioner kr. i år og neste år, mens det er vedtatt å sette av 2 millioner kr. i 2014 og 2015. Administrasjonen mener disse midlene må avsettes for å rydde opp i etterslep i pensjonsavsetningen.

Etter orienteringen satte politikerne seg ned for å komme med alternative forslag.

Budsjettet skal vedtas i kommunestyret 18. desember.