I begynnelsen av november fikk Herøy kommune endelig ny brannbil. Nylig fikk ungene i Solli barnehage besøk av brannsjef Roy Nilsen og den spennende bilen.

Og ungene gjorde store øyne da den lokale utgaven av TV-serien ”Brannmann Sam” dukket opp. Og Roy Nilsen lot ungene få prøve både hjelmer, jakker og ikke minst var det populært å få komme inn i selve brannbilen. Her fikk ungene også prøve litt av røydykkerutstyret. Og det var ikke få spørsmål ungene ønsket å få svar på.

Egentlig er det ikke en helt ny bil. Den er nemlig 95-modell, kjøpt fra Trondheim Brannvesen som jevnlig bytter ut sitt utstyr på grunn av mye bruk. Dermed kunne representanter fra Herøy Brannvesen hente bilen i begynnelsen av november, forteller brannsjef Roy Nilsen. Bilen har gått 123.000 kilometer og kostet 675.000 kroner. Fordi den gamle brannbilen i Herøy ikke lenger var godkjent ble kommunen truet med bot dersom ikke ny bil kom på plass. Heldigvis ble det aldri gjort alvor av truslene. - Vi kjøpte nok denne bilen i 12. time. Det var først i 2004 at det ble satt av penger på budsjettet, forklarer Roy Nilsen.

Den viktigste forandringen med den nye brannbilen er at bilen kan ta med 2300 liter vann og 200 liter skum. Sistnevnte kan blandes med vannet og dermed kan bannvesenet skumlegge en bil og området rundt dersom det er fare for brann etter en eventuell trafikkulykke. - Vi har nå med tilstrekkelig vann som igjen er en forutsetning for å kunne sende røykdykkere ikke i et hus. Det betyr at vi raskere kan hjelpe ut folk som eventuelt er inne i et hus som brenner, opplyser Nilsen. - Brannvesenet er ikke lenger bare brannvesen i tradisjonell forstand. Vi skal nå rykke ut med blant annet trafikkulykker og det krever at vi kan med tilstrekkelig utstyr. Det var det rett og slett ikke plass til i den gamle bilen, forteller Nilsen videre.

I den nye brannbilen finner vi fem sett røykdykkersett inne i bilen, men de mange skapene rundt om på resten av bilen rommer mye slanger, tenger for å klippe i stykker biler, brannslukningsapparater og annet nødvendig utstyr. Ikke minst en mellomtrykkspumpe som gjør av brannvesenet selv bestemmer trykket på vannet. Det er også mulig å bruke vann fra sjøen eller andre steder og sette dette under ønsket trykk. Bilen veier 15,5 tonn og er en Merceden 1426 med 260 hestekrefter.