Egentlig skulle seilbåten vært levert for en god stund siden, men som følge av pandemi og krig i Ukraina har også denne blitt levert mye senere enn planlagt. Dette medførte at alle bookinger for sommeren måtte kanselleres.

Båten er 48 fot lang og 24 fot bred og har ei mast på 24 meter. Dette tilsier at det er en god del bruer som de må styre unna når de er ute og seiler langs kysten, men det mener de ikke skal bli noe problem. Eric er en erfaren seiler og har drevet med dette i mange år, både som rekreasjon og i konkurransesammenheng.

Satser på natur- og matopplevelse
Gjennom firmanavnet Nordvær markedsfører Marte og Eric tredagersturer og ukesturer med båten som bærer samme navn, der naturopplevelser og gode matopplevelser står i fokus. På disse turene kan de ha med seg maksimalt åtte personer. De kan også tilby dagsturer for inntil 12 personer.

- Turene legges opp med en kombinasjon av fine aktiviteter i naturen med for eksempel kajakkpadling, fridykking og god mat om bord, sier Eric.

De vil blant annet ta med seg råvarer fra egen kjøkkenhage, men jobber også tett opp mot forskjellige matmiljøer på Helgeland.

- Miljøet i ArktiskMat har vært veldig viktig for prosjektet vårt og spesielt har Elise og Marius i Utskarpen vært en viktig samarbeidspartner for oss, og det er også de som har laget menyen som vi har om bord, sier Eric.

ArktiskMat ​er en årlig matfestival med base i Mosjøen. Det er en inspirerende møteplass for unge og etablerte kokker og matfolk fra hele verden, som gjerne vil ha større innsikt i hva som rører seg i den arktiske regionen. En helg i september møtes de til samtaler, workshops, demoer, lunsjer og middager i og rundt den historiske gaten i Sjøgata. Konseptet inkluderer også roadshows i hele Norge, Europa og verden for øvrig. ArktiskMat ble arrangert forrige helg og Marte og Eric var da invitert til å fortelle om sitt prosjekt. Etterpå gjennomføre de en dagstur med seilbåten Nordvær fra Mosjøen til Herøy, da de blant annet besøkte Skolo på Seløy.

- Det gikk veldig bra, og det er alltid spennende for oss å holde foredrag om Nordvær, og spesielt med et så internasjonalt anerkjent publikum. Det var god respons på prosjektet med mange besøkende ombord. Vi var fortøyd foran Fru Haugans, noe som var ganske idyllisk. Selvfølgelig var det også mye god mat og foredragene til de andre foredragsholderne var både interessante og inspirerende. Gjestene elsket også pizzaen på Skolo, og tenker nok at det var artig for Remi å få skryt fra kokker med michelinstjerner, sier Eric. 

Eneste av sitt slag i Norge
Båten er produsert i Bordeaux i Frankrike og er den eneste av sitt slag som er levert til Norge. Vanligvis blir slike båter brukt i Middelhavet og derfor har den blitt tilpasset norske forhold med blant annet et skikkelig varmeanlegg som ble montert i Drøbak. Båten ble hentet i Frankrike og ble seilt hele veien med Eric som erfaren skipper. Han er født og oppvokst i villmarken i Alaska og tilbrakte sine tidligere år med å seile og gå på ski. Han har også drevet med konkurranseseiling.

- Vår seilas fra Frankrike til Norge, hvor deler av tiden kun jeg og Marte styrte båten over flere dager uten stopp, var en utrolig givende opplevelse som ga oss en følelse av mestring. Dette eventyret symboliserer vår lidenskap og engasjement for prosjektet, sier Eric Ryan.

Satser på helårsturisme
Marte og Eric forteller at de satser på at båten skal brukes hele året. 

- Nordvær skal tilby unike opplevelser langs Helgelandskysten med fokus på lokal mat og naturopplevelser ombord i vår Lagoon 51. Som en familiedrevet bedrift, vektlegger vi bærekraft, forskning og støtte til lokale matprodusenter. Våre reiser skal kombinere naturskjønnheten i det norske landskapet med en dypere forståelse av regionens kulturarv.

- Når man prater med agenter som holder på i denne bransjen så merker man at de er utrolig fasinert over vintersesongen, mørketida og nordlyset.

- Vi har opparbeidet oss et bra stort nettverk, og stort sett er det nok velstående utenlandske familier som booker turer med oss. Vi har også prøvd å tilrettelegge for barnefamilier, med blant annet en trampoline som en del av båten, sier Marte og Eric.

Overtok huset etter oldemor
Marte og Eric flyttet til Nord-Staulen på Herøy for noen år siden, da de kjøpte et gammelt nordlandshus som har vært i Martes familie i generasjoner. På eiendommen dyrker de grønnsaker som brukes når de lager mat både til seg selv, og til gjestene ved Nordvær.

- Vi ville bo på Herøy for å komme tettere på naturen og det fantastiske miljøet som er her. Ønsket om å skape noe sammen spilte også en rolle, og vi fant ut at Herøy var et veldig godt utgangspunkt for dette, sier Eric Ryan. 

Lang prosess
- Veien til dette prosjektet har vært en lang prosess. Vi søkte blant annet på ideavklarings midler fra Innovasjon Norge og fikk innvilget støtte til å dra på flere studieturer, noe som har vært viktig i utviklingen av Nordvær som konsept. 

- Vi har hatt mye besøk ombord i båten siden vi kom hjem, både av venner og bekjente samt betalende gjester. I løpet av høsten planlegger vi å ha en åpen dag for alle som vil komme og se båten, avslutter Marte og Eric Ryan.