– Det har både kommet færre enn antatt og mange av dem som kom i fjor, er nå blitt bosatt i en kommune eller har returnert, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg i Utlendingsdirektoratet.

Varslet før sommeren
Allerede før sommeren varslet UDI at det ville bli aktuelt å legge ned et stort antall asylmottak denne høsten hvis antallet asylsøkere fortsatte å holde seg på et lavt nivå. UDI avlyste den gangen en del planlagte nyetableringer og avviklet flere tilleggs- og opsjonsplasser ved eksisterende mottak.

– Det er alltid leit å måtte legge ned mottak da det berører dyktige ansatte, mange lokalsamfunn, voksne beboere og barn. Men vi kan ikke forsvare økonomisk å ha en så stor ledig kapasitet, sier Wilberg, som takker vertskommuner og driftsoperatører for jobben de har gjort.

Overraskende at det skjedde nå
Leder for mottaket Kari Sørra sier til Herøyfjerdingen at det var uventet at nedleggelsen av mottaket kom så fort.

- Vi har nok lenge forventet at det ville komme nedskjæringer, men det kom allikevel uventet at det skjedde så raskt.  Vi har nå bare 11 beboere hos oss selv om vi har plass for 40 og da skjønner vi jo at det ikke kunne være slik over lang tid, sier Sørra.

12 ansatte mister jobben
Nedleggelsen av mottaket fører til at 12 ansatte mister jobben fra 1. desember. Av disse bor 4-5 i Sandnessjøen mens resten er bosatt i Herøy. Daglig leder Tor-Gunnar Gusjås i JBS Eiendom Nor har i dag vært på Herøy og hatt møter med de ansatte, NAV og kommunen.

- Det er selvsagt trist når ansatte mister jobben og vi kjører derfor nå en del prosesser for å ta best mulig vare på de ansatte. I dag har vi hatt møte med NAV og de sier at arbeidsmarkedet ser bra ut for tiden og det er jo helt klart en fordel, sier Gusjås.

Glimrende samarbeid
- Vi må få skryte av det samarbeidet vi har hatt med kommunen og befolkningen i de månedene vi har drevet mottaket. Det har vært et godt samarbeid hele veien og det er vi svært takknemlige for. Vi har også vært heldig med beboerne og de ansatte har gjort en glimrende jobb, sier Kari Sørra og Tor-Gunnar Gusjås.

Når det gjelder hva som skal skje med bygningsmassen etter at mottaket blir nedlagt så er ikke dette bestemt enda.

- Vi har nå totalrenoverte leiligheter som er i meget god stand og jeg regner med at det ikke skal være noe problem å benytte dem til andre forhold. Hvordan det blir framover må jeg nesten få lov til å komme tilbake til, avslutter Gusjås.