Det betyr at kommunen på kort tid "mister" mye erfaring og kompetanse. Samtidig gir det muligheter for yngre.

- Vi har veldig mange ansatte som er mellom 50 og 60 år. Hvis noen av disse finner ut at de har råd til å gå av tidligere, oppstår den nevnte situasjon tilsvarende tidligere, sier Marit Stenbakken videre.

Hun mener at "tomrommet" som kan oppstå etter dagens seniorer kan skyldes at det kanskje ikke ligger noen status i å være kommunal arbeider, politiker, lærer.

- Vi oppfattes kanskje som trege og firkantede. Det skyldes i så fall at vi har et administrativt system å forholde oss til, sier Marit Stenbakken.

De nakne fakta er klare: - Gjennomsnittsalderen for de 205 ansatte i kommunens organisasjon er 48, 4 år - Kun 52 av de ansatte er under 40 år - 32 av de ansatte er nesten 63 år - Totalt er 75 ansatte å regne som seniorer, det vil si over 55 år

Hva trenger vi? Hva skal kompetanse trenger Herøy kommune å fylle på med når så mange ansatte med sine kunnskaper forsvinner? Det er et nærliggende spørsmål å stille, for de som skal fylle disse postene er allerede i ferd med å bli voksne.

- Vi ser i dag at vi må ut i markede for å hente blant annet styrmenn og dykkere til oppgaver. Vi har bare noen få ungdommer som utdanner seg til arbeid på havet. Og det er ikke noen tvil om at en av årsakene til at rekrutteringen til enkelte yrker handler om status, sier Stenbakken videre

(Saka er forkortet i forhold til papirutgaven)