- Jeg vet om 16 stykker som ennå ikke har nedkommet, forteller Hege Nordnes Prestø, mens jordmor Gørild Igelbu smilende sier at rykter kan fortelle om 24 stykker.

- Men vi må forholde oss til fakta og så langt har vi registrert 14 gravide, legger Gørild Igelbu til.

Helsesøster Edith Rishaug Hansen forteller at fødselstallet de siste tre årene har ligget på 16 til 18 per år.

Over 20 er veldig bra Med over 20 klare allerede halvannen måned inn i 2007, kan mye tyde på at vi kan oppleve et meget godt fødselsår.

- Om vi bare kommer over 20 fødsler i år er det veldig bra, og dette meget bra ut, sier Rishaug Hansen til Herøyfjerdingen.

Hun forteller at erfaringene viser at når det er bra med arbeid i kommunen, blir det også gode fødselstall.

- Det har å gjøre med at det er mye unge folk som kommer hit til kommunen. Men vi har også eksempler på at mange får flere barn og venter barn nummer tre, sier Rishaug Hansen.

Kommunene får hvert år om lag 40.000 kroner per hode i innbyggertilskudd gjennom overføringer fra staten. Dette ligger i inntektsystemet.

Dermed er det også positivt på flere måter med nye innbyggere.

Og med fortsatt vel 10 måneder igjen av året, er det fortsatt tid igjen for de som ennå ikke er i mål.

Men - det skal vel godt gjøres å måle seg med 1989 hvor det ble født hele 43 barn.

Også 1988 og 1990 var gode år i så henseende.

Svangerskapskvelder Jordmor Gørild Igelbu forteller at de enkelte "kullene" med svangre kvinner deltar på tre svangerskapskvelder.

- To kvelder er her på helsestasjonen mens den siste kvelden er på fødeavdelingen på sykehuset i Sandnessjøen. I tillegg har vi barseltreff her på helsestasjonen, sier jordmor Igelbu.

Vi spør de tre svangre kvinnene om hva de gjør på disse treffene.

- Vi snakker om ulike sider av svangerskapet. Det er fint å bli kjent med andre kvinner i samme situasjon og snakke om ting man lurer på under graviditeten, mener Hege Nordnes Prestø.

De andre kvinne er enige. Og kanskje er disse kveldene aller viktigst for de førstegangsfødende, mener Nordnes Prestø som har vært gjennom dette før.

Fjerde året Fra programmet leser vi at siste kvelden i kursrekken blant annet handler om amming, foreldrerollen og helsestasjonen.

Dette er for øvrig fjerde året Gørild Igelbu er jordmor for fødende fra Herøy.

- Herøy kommune kjøper tjenesten fra sykehuset i Sandnessjøen, hvor jeg jobber, avslutter Igelbu.