I 2011 ble det foreslått å reise en minnestøtte over Maren Falch, mor til Petter Dass, som bodde i Herøy og er gravlagt ved Herøy kirke. Oppfordringen var ment både til kirken, menigheten og kommunen. Forslaget ble presentert i Heroyfjerdingen.no (19.01.11) og i Helgelands Blad (12.01.11). Idéen ble utløst av at Herøy kommune i 2012 skulle markere sitt 150 års jubileum, men uten at noen i lokalsamfunnet har tatt dette videre.

Selv om en må være åpen for at forslaget ikke er noe godt påfunn, kan en minne om at det er få kvinner som blir hedret i det norske samfunnet. Fra kvinnehistorien og gjennom kvinneforskningen vet vi at kvinners arbeidsoppgaver og samfunnsinnsats ofte foregår i det «stille» og blir usynliggjort. I 2017 ble det gjennom prosjektet Kvinner på fast plass, etter initiativ fra Hilde Herming og Nora C. Nerdrum, dokumentert hvor mange kvinner som finnes på sokkel i våre uterom. I Oslo som landets hovedstad, ble det da registrert 89 statuer av historiske, navngitte personer og at 15 av disse er kvinner. Til sammenlikning kan vi jo spørre hvor mange statuer av personer som finnes på Helgeland, og hvor mange av disse er navngitte kvinner?  Foreløpig kan vi som tar sjøveien, fryde oss over at Nordland fylkeskommune har kalt opp fem av sine passasjerbåter etter betydningsfulle kvinner som Else Laula Renberg, Regine Normann, Fredrikke Tønder-Olsen, Liv Grannes og vikingkvinnen Sigrid Sigurdsdatter.

Maren Falch (1629-1709) var mor til dikterpresten Petter Dass som i 1647 sies å være født på Nord-Herøy gård, som på folkemunne også kalles Petter Dassgården. Da Petter Dass var 6 år gammel ble moren enke, da hennes første ektemann Peiter Dundas døde. Eldste sønnen, Petter, ble satt bort til morens søster, Anna, som var prestefrue på Nærøy. Maren Falch reiste til Hadsel hvor hun ble gift med presten Mogens Thilemann. Han døde etter bare 5 års ekteskap. Maren Falch giftet seg da for tredje gang med Peder Broch som ble fogd og bosatt på Nord-Herøy gård. Dermed kom hun tilbake til Herø hvor hun også døde, 2 år etter sin eldste sønn Petter. 

Ved restaureringen av Herøy kirke og utgraving for utvidelse av prestesakristiet (1955-1965), ble det funnet en minneplate over Maren Falch. Det er all grunn til å anta at denne markerte hennes gravsted. Selv om graven er fjernet og beinrestene ble lagt i en fellesgrav, kan en bautastein plasseres utenfor kirka ved prestesakristiet, der hennes gravplate ble funnet. På denne minnesteinen kan det festes en plate med en gjengivelse av teksten slik den finnes på den originale gravplaten. 

På gravplaten står det:
Her Maren Falch er lagt, Af prægtigst gammel Rod. Paa Herøe Fød klart, og siden Smuct opgrod I Dyd og Guds Fryct, Forstand, velartet oc Velynde I Bye oc Fødeland til Æreskrants op skynde. Hun var tre Mænders løst og tre Gange Enkenød, Hun smagte Graad og Trøst, i Mænds og Børens Død. I Fire Sneser Aar Hun sødt og Surdt Fordøye men nu i Evig Vaar, ung Glad oc Vel Fornøyet. *1629 +1709

Tekst og bilder: Dagrunn Grønbech