- Etter en treig start på sesongen har det tatt seg voldsomt opp etter at været bedret seg nå i juli. Vi har inntrykk av at været må være sånn passe for at folk kommer hit. Er det for varmt eller for dårlig er det få som kommer innom, sier Rajko og Sigurd.

Rajko Savic har siden 2013 vært avdelingsleder på Helgeland Museum, avdeling Herøy. Han er en nevenyttig kar som ikke er glad i å sitte på kontoret for lenge. Han er derfor aktivt med i mange av restaureringsprosjektene som foregår på Herøy bygdesamling. Rajko skryter også at han har fått god hjelp fra de andre avdelingene i Helgeland Museum til dette arbeidet.

Sigurd Sjåvik har lang erfaring fra sommerarbeid på bygdesamlinga og har faktisk helt siden 2012 tilbrakt sommerferiene sine her. Etter nylig å ha tilbrakt et år i Disney World i Los Angeles fikk han nylig vite at han har kommet inn på bachelorutdanning i TV-produksjon på Lillehammer. Sigurd har i mange år vist stor interesse for filmproduksjon så dette er nok noe han ser fram til med glede og spenning.

- Jeg trives veldig godt her og liker å holde på med slikt arbeid. Vi har varierte arbeidsoppgaver og ingen dager er like, sier den omgjengelige og dyktige sesongarbeideren til Herøyfjerdingen.

Nystekte vafler som lokkemiddel
Rajko og Sigurd forteller at det er mange sykkelturister og bobilturister som stikker innom, men at turistene kommer 

- Vi får mange gode tilbakemeldinger og mange blir overrasket over det de finner her. Spesielt Herøy kirke, Sandsundværulykka og Riegel-katastrofen er det mange som lar seg fasinere av. Turistene kommer ofte i puljer og heldigvis har vi stort sett tid til å ta oss av dem på en god måte. Et lite salgstriks er at vi fyrer i gang vaffeljernet og steker oss en vaffel så snart vi ser at noen er på tur. Mange lokkes nok av lukta og dette er også med på å skape god stemning, sier Rajko og Sigurd.

Flere restaureringsprosjekt
For tiden pågår det en nødvendig og etterlengtet renovering av båtnaustet og båter som også en del turister fatter interesse for.

- Det er kanskje litt uheldig at vi holder på med slike prosjekt i ferietida, men det er også en del som trekker bort dit og er interessert i hvordan dette arbeidet foregår. Av og til kommer det også noen innom med store kunnskaper som stiller oss en del utfordrende spørsmål, men det er jo bare hyggelig, sier Rajko Savic.

I fjøset har de i forkant av årets sesong også fått laget et nytt toalett til sine gjester og det er det nok mange som setter pris på når behovet melder seg.