Mange tar innflytting til Herøy

1_befolkning
Aleksandar Micic fra Serbia og polske Sylwia Komajda Sikora og Arthur Sikora er blant de mange som de siste ukene har tatt flytting til Herøy. I dag fikk de overrakt "Herøyskjorta" av Lena Nilsen hos Herøy Sport og Fritid og Stig Neraas i "Prosjekt Økt Bosetting".
I samarbeid med "prosjektet Økt Bosetting" og Stig Neraas gir Herøy Sport og Fritid gratis "Herøyskjorte" til alle som tar flytting til Herøy kommune.
 
Velkommen som herøyfjerdinger
- Dette er en gest for å ønske dere velkomne som herøyfjerdinger, sa prosjektleder Stig Neraas til Aleksander Micic, polske Sylwia Komajda Sikora og Arthur Sikora da Lena Nilsen i dag overrakte alle hver sin skjorte.
 
Og sportsbutikken må gjøre regning med å dele ut mange skjorter. For bare i går mandag var 30 personer innom hos Ellinor Zahls hos Skatt Nord for å orientere seg om mulighetene for å melde innflytting til Herøy kommune.
 
Og 11 stykker meldte i går innflytting.
 
- Vi har for tiden en voldsom pågang, og det er veldig gledelig. Hovedtyngden av dette er utenlandske statsborgere, forteller Ellinor Zahl til Herøyfjerdingen.
 
Mandagen var ganske spesiell, men likevel er det mange som nå tar innflytting. Og det skyldes spesielt to ting.
 
- Skatte Nord i Herøy og Herøy kommune ved Siv Nilssen prøver i samarbeid å følge opp de som har fast ansattelse i Herøy og ikke har tatt innflytting.
 
Informerer
Blant annet ringer vi til disse og informerer om muligheten for å ta innflytting. Men vi kan ikke kreve at de gjør det, sier Ellinor Zahl videre.
 
Den andre årsaken til at mange nå tar innflytting til Herøy er "Prosjekt Økt Bosetting" og Stig Neraas.
 
I dag orienterte han Herøy formannskap om status for sitt arbeid så langt. Og formannskapet lot seg imponere.
 
Bare begynnelsen
Og Ellionor Zahl i Skatt Nord samarbeider også med Neraas.
 
- Det handler mye nå om å få de som bor og har bodd i Herøy en stund til å melde flytting hit, sier Ellinor Zahl som er stor optimist.
 
- Jeg tror dette bare er begynnelsen, avslutter hun.
 
Til Herøy for å bli
Arthur Sikora (30) har allerede jobbet ved Marine Harvest i tre måender, men er utdannet marin-ingeniør. Kona Sylwia kom hit først for to uker siden med deres to år gamle sønn Albert.
 
Nå søker hun arbeid i Herøy.
 
- Vi er kommet til Herøy for å bli her. Her er det flott å være og vi trives, sier paret. Sylwia har for øvrig høyere musikkutdanning.
 
Fra Serbia
Rundt 1. mai kom serbiske Aleksandar Micic (30) til Herøy. Han er utdannet sykepleier, men er i fullt arbeid som hjelpepleier ved Herøy omsorgssenter.
 
- Det er fint og trivelig i Herøy og slett ikke så kaldt som jeg trodde. Og så er folkene hyggelig, sier Micic til Herøyfjerdingen på norsk.
 
Han gikk nemlig på språkskole i Beograd for tre år siden og lærte seg norsk etter anbefaling fra en kamerat.
 
Det angrer han ikke på i dag.
 
Bør stige fortsatt
Dette betyr også at innbyggertallet i Herøy fortsatt bør stige. Siste kvartal i 2009 økte innbyggertallet med 13, mens vi ble ytterligere 14 flere i løpet av første kvartal i 2010.
 
Nå må vi bare vente på nye befolkningstall per 1. juli fra Statistisk sentralbyrå.
 
Det er nemlig innbyggertallet per 1. juli som legges til grunn for de statlige overføringene for 2011.
 
Norske statsborgere
Det er også morsomt å ta med at i 2009 ble fem utenlandske statsborgere bosatt i Herøy norske statsborgere.
 
Det er like mange som i hele den foregående femårs-perioden. Dette viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
1_befolkning
Fra venstre Lena Nilsen i Herøy Sport og Fritid, Stig Neraas, Aleksandar Micic, Arthur Sikora og kona Sylwia Kamajda Sikora.
1_befolkning2
Arthur Sikora får forklart hva "et hav av muligheter" betyr.

Annonser