Odd Eriksen høstet applaus da han uttalte: - Vi må ha en ferje på herøysambandet som tar unna trafikken. Fylkesrådet ønsker en ferje som er moderne i 30 år framover, ikke en ferje som er moderne i dag. Og dette, Helga, (henvendt til regjeringsmedlem Helga Pedersen) - dette vil vi overhodet ikke overlate til byråkratene.

- Fylkesrådet vil si hvordan dette skal være, uttalte Odd Eriksen blant annet etter at ordfører Arnt Frode Jensen hadde innledet og utfordret begge de to besøkende til å mene noe om både kommunikasjonene inn og ut av Herøy og om den planlagte fastlandsforbindelsen spesielt.

Takket for hjelpen Ordfører Jensen benyttet anledningen til å takke både både fiskeriministeren og fylkesrådslederen for deres innsats for å redde arbeidsplassene ved Marine Harvest i mai.

- Det er viktig for oss å ha gode venner utenfor kommunen og vi vant denne kampen ikke minst takket være dere, uttalte Jensen blant annet.

Men det var nok mest fiskeriminister Helga Pedersen de fleste ønsket å treffe, ettersom Odd Eriksen har gjestet Herøy mange ganger.

Hun fikk ordet til slutt på møtet og innledet med å angripe Fremskrittspartiets politikk. Deretter roste hun både Odd Eriksen og ordfører Arnt Frode Jensen for at de er så til de grader på banen når det trengs.

Tilskudd til sykehjemplasser - Dessuten er det flott å komme til Herøy og sentralskolen hvor det er så flott og veggene nærmest skinner, sa Pedersen og kjente også til at det er satset betydelige beløp også på eldreomsorg i Herøy.

- Regjeringen vil sette igang en ordning hvor kommunene kan søke om tilskudd til bygging av sykehjemsplasser. Det satser vi på å få gjennomslag for i Stortinget, sa hun blant annet.

Ordfører Jensen hadde nevnt akkurat dette i sin innledning hvor han uttalte at Herøy ønsket å benytte seg av ordningen.

Under spørsmålsrunden etter innleggende ville blant andre Steinar Furu vite hva fylkesrådslederen ville gjøre med det dårlige ferjemateriellet vi har på herøysambandet.

- Og er det ikke mulig å bygge tunnel via Austbø til fastlandet? Og med en arm ut til Husvær og Brasøy?

Odd Eriksen svarte at han nettopp har hatt møte med regionveisjef Torbjørn Naimak.

- Fylkesrådet krever å bli delaktig igjen når veisamband legges ut på anbud. Vi vil, sammen med kommunen, være med på å bestemme hva slags materiell vi skal ha. Når det gjelder fastlandsforbindelsen må vi først få på plass utredningen om veivalg, sa Eriksen.

Nye konsesjoner til Herøy? Svein Cato Jakobsen ville ha Helga Pedersen til å svare på hva som skal til for at Herøy kan få nye oppdrettskonsesjoner når ny konsesjonsrunde snart kommer.

- Vi vil prioritere små og mellomstore aktører og samtidig legge vekt på videreforedling. Dessuten ønsker vi å innføre en arealavgift hvor oppdretteren betaler kommunen for leie av areal.

- Men konsesjonene vil, når det skjer, bli tildelt en region - ikke kommunene. Men det er helt klart at Herøy har sjanser, svarte fiskeriminister Helga Pedersen.

Herøy Musikkorps under ledelse av Lars Olav Mogård Larsen skapte god stemning med sin musikk mellom de politiske øktene.

Av tidshensyn rekker vi ikke å få med mer her. Les mer i papirutgaven i oktober.