Elsa Hoff Wang begynte i 1999 på utdanning innen naturmedisinsk aromaterapi og utvidet sine kunnskaper med å studere biopati i tre år.

Rett før jul 2005 var hun ferdig med biopati-utdanningen. Til sammen meget omfattende utdanning som blant annet omfatter sykepleierfag.

Og hun har nå mer enn nok å gjøre, som hun sier det.

Løser opp knuter Vi får lov å stikke hodet inn i behandlingsrommet fordi Svanhild Pedersen har samtykket til det. Og hun kan ikke få rost behandlingen godt nok. Dette er andre gangen hun er hos Elsa.

- Alle burde prøve dette, for det er helt fantastisk. Behandlingen løser opp i knuter i kroppen og helt føler med nå helt avslappet og god, forteller Svanhild Pedersen.

Rommet er svakt opplyst og det lukter godt av olje. Dempet og behagelig etnisk musikk bare understreker følelsen av ro og harmoni.

- Det er alle salgs folk som kommer hit. Fra barn i 6års-alderen til eldre på over 80 år. Og de kommer av ulike årsaker. Jeg kombinerer biopati og aromaterapi, men har veldig stor tro på olje og bruker det ofte, spesielt i de første behandlingene, forteller Elsa Hoff Wang.

Eteriske oljer Når hun bruker naturmedisinske aromaterapi i behandlingsopplegget, blander hun gjerne tre-fire eteriske oljer etter hva slags behov den enkelte har. Det kan være søvnproblemer, muskelsmerter eller noe annet.

- Behandlingen kan ta tid og jeg lover ikke gjøre folk friske, men gjør så godt jeg kan, avslutter Elsa Hoff Wang som gjerne kunne ha tenkt seg å drive i større målestokk og i samarbeid med flere – dersom hun hadde vært yngre.

- Men jeg syns det er veldig meningsfylt å drive med det jeg gjør. Dette var en drøm som gikk i oppfyllelse, legger hun til. ---------------------------------------------------- Rosenmetoden

Laila Nikolaisen var for to år siden ferdig med grunnutdanningen i rosenmetoden etter å ha gjennomført tre år på Axelsons Body Work School i Oslo.

Nå er hun i gang med de 350 behandlingene som utgjør praksisdelen i utdanningen. Etter dette er hun utdannet terapeut.

- Psykiske spenninger setter seg fast i musklene og gir spenninger. Når disse spenningene løsner så kan det komme fram mange ting, gjerne gamle ting som ikke er blitt løst opp i. Blant annet kan det komme en del psykiske reaksjoner hos pasienten, forteller Laila Nikolaisen.

Samtale med pasienten er en viktig del av behandlingen, samtidig som rosenterapeuten berører kroppen til pasienten. Dette gir en dyp avspenning.

- Mange har glemt å lytte til kroppen og merker den ofte ikke før spenninger, smerter og ubehag oppstår. Smerte er kroppens måte å si fra om at noe ikke er som det skal være, sier Laila videre.

Den første behandlingen består i at terapeut og pasient samtaler om hva pasienten vil oppnå. De fleste er enten nysgjerrige eller har vondt. Deretter legger pasienten seg på benken og jeg kjenner på muskulaturen om det er spenninger.

Er et område av kroppen kjølig, er det gjerne dårlig blodsirkulasjon her, forteller Laila videre. Hun sier videre at samtale er en viktig del av behandlingen, samtidig som det er fysisk kontakt mellom terapeut og pasient.

Reaksjon i ettertid - Det kan nok noen ganger være litt skremmende å møte seg selv, men samtidig styrer kroppen seg selv og den kommer ikke ut med mer enn kroppen selv tåler.

Ofte kommer det en reaksjon en tid etter behandlingen. Hun legger til at etter endt behandlingsopplegg skal smertene forsvinne og pasienten vil oppleve å være mykere i kroppen. Men det må gjerne flere behandlinger til, forklarer Laila Nikolaisen.

Hver behandling tar en times tid og hun gir introduksjonspris for tre behandlinger. -------------------------------------------------------------

Hypnose og akupunktur

Lisbeth Jensen har siden 1995 drevet med kroppsakupunktur og øreakupunktur. Til jul var hun ferdig med utdannelsen som hypnotisør.

Men det er slett ikke show-varianten av hypnose hun bedriver, for hypnotisøren har ingen som helst makt over pasienten.

- Hypnotisøren kan aldri overskride den enkeltes etiske grense og kan ikke gjøre noe pasienten ikke vil. Pasienten kan også når som helst avbryte hypnosen, forklarer Lisbeth.

Siden hun er relativt nyutdannet hypnotisør kan hun ikke alle de ulike scriptene utenat. Og det finnes script for ulike behandlinger, blant annet røykekutt.

- Jeg leser derfor det scriptet som passer og snakker på den måten pasienten "ned" til hypnose. Hvem som helst som ønsker det kan behandles med hypnose, men jeg behandler ikke personer som er psykisk syke, forteller Lisbet.

Hypnose kan brukes som hjelp til å kutte røyken, ved ønske om vektreduksjon, ved søvnløshet og stress for å nevne noe.

Akupunktur Hypnose har hun ikke drevet med så lenge, for det er nok akupunktur hun er mest kjent for, både øre- og kroppsakupunktur.

- Dette er flere tusen år gamle kinesiske behandlingsformer. Akupunktur betyr nålestikk og vi regulerer kroppens energi ved hjelp av nålestikk. Opp gjennom årene har jeg fått mange positive tilbakemeldinger om at denne type behandling virker.

Men noen tror også at to behandliger er nok for å lindre en plage som har vart i 20 år. Dermed gir de opp behandlingen for fort. Akupunktur er ikke noe hokus-pokus, påpeker Lisbeth.

Hun legger til at selv om det er hun som stikker nålene i kroppen, så er det pasientens kropp som gjør resten og reparerer seg selv. Det er absolutt ikke noe i nålene, selv om noen tror det.

(Reportasjen er forkortet i forhold til papirutgaven)