- Jeg kan ikke tenke meg at yngre generasjoner har hatt særlig befatning med dette redskapet, men mange fra besteforeldregenerasjonen har nok vært nødt til å lure denne greia under trøya når plagene tok til, sier Rajko Savic til Herøyfjerdingen.

Vet du svaret på oppgaven, kan du sende dette, sammen med navnet ditt og adressen, til heroy@helgelandmuseum.no , eller på sms til nummer 911 26 506 innen slutten av september.

Riktig løsning og navn på vinner presenteres i nettutgaven av Herøyfjerdingen, sammen med neste oppgave.

Forrige oppgave var denne havrekjekslignende plata, som viste seg å være ”Kork”.månedskonkurranse_september_1337x1203.jpg

Kork er egentlig bark som skrelles fra korkeik (Quercus suber), en type eviggrønn eiktre fra Middelhavsområdet.  Når eika blir ca. 25 år gammel, består barken av luftfylte døde celler og veggene er innsatte og impregnert av et voks- og fettaktig materiale som hindrer passasje av gasser og vann(vin)damp, og barken moden for høsting. Det rare er at høstingen ikke skader treet og kan gjentas hvert 10-12 år, noe som gjør det til en fornybar ressurs.

Korken brukes som flaskekork, oppslagstavle, lokk for syltetøyglass, golvmateriale, pakning i motorer og ikke minst som garnfløyt. Portugal har innført totalforbud mot felling av frisk korkeik, som har bidratt til at landet står for 50 % av verdens korkproduksjon.

Blant dem som svarte riktig ble et svar signert ”Elin og Irene på teknisk” trukket ut som vinnere.