Blant tusenvis av gjenstander på Herøy bygdesamling dukker det iblant opp ting som verken er registrert eller merket, slik som denne.

Vi har verken navn på gjenstanden eller navn på giveren. Dermed blir novemberoppgaven ikke bare en artig lek, men også nyttig informasjon for oss.

Det er i hvert fall ikke en kakeform ettersom gjenstanden er laget av to hengslede treklosser. I midten er det to runde fordypninger dekket med perforerte jernplater. Hele greia klappes sammen med to håndtak.

Tror du at du vet svaret på oppgaven, kan du sende dette, sammen med navnet ditt og adressen, til heroy@helgelandmuseum.no, eller på sms til nummer 911 26 506 innen slutten av september. Ikke skriv svaret på Facebook.

Riktig løsning og navn på vinner presenteres i nettutgaven av Herøyfjerdingen, sammen med neste oppgave.

Samme vinner(e) som sist
Oktoberoppgaven var en gjenstand som minnet mest om en flatklemt kobraslange. Det var uvanlig få som besvarte oppgaven og dermed ble det igjen ”Elin og Irene på teknisk” som ble vinnere.

Rett svar er Brokkbelte eller Brokkbind, spesialkonstruerte bandasjer for å holde brokkinnholdet på plass. Først brukt av leger av den aleksandriske skole, ca. 200 f.Kr.

Brokk er en utposning av bukhinnen (brokksekk) i bukveggen. Rent mekanisk minner det om situasjonen med en sykkelslange som buler ut gjennom en åpning i selve gummidekket.

http://www.snl.no
http://www.oslo-universitetssykehus.no/

Månedsoppgave_oktober_300x157.jpg