Ukjent gjenstand
- Oppgaven for april er det ganske enkelt å beskrive – vi vet rett og slett ikke hva denne gjenstanden egentlig er. I inntaksprotokollen var det lite å hente: ”Rund gjenstand med 5 jernnagler. Tilhørt Per Monsen, Andøy”, sier Rajko Savic.

Det blir ekstra spennende å se om lesere har noen gode forslag på hva dette kunne brukes til. 

Mye respons
Mars-oppgaven skapte uvanlig mye respons med hele 34 riktige svar.

- Jeg tillater meg til å sitere besvarelsen fra Lovise Gårdvik fra Sandnessjøen, sier Savic.

Månedsoppgave mars 2014.jpg

 ”Jeg tror bildet i HERØYFJERDINGEN er av en spyttebakke. Det var "en innretning" som sto på gulvet i butikker og ellers der folk oppholdt seg. Mannfolk som tyngde skrå spyttet i denne. Og ikke sjelden spyttet de "klysa" utenfor så den landet på gulvet.  Så sto spyttebakken der på gulvet og stinket til den ble tømt og rengjort. Jeg nærmer meg 80 år og husker spyttebakkene da de var i bruk.

Etter at vi takket for deltagelsen i konkurransen kom det en ny melding - fra Lovises iPad:

Hei
Jeg glemte å si at spyttebakkene var til stor fortvilelse for kvinnene som hadde renhold i lokaler hvor disse sto plassert. Dette var i en tid med mye tuberkulose som gikk under navnet "den hvite pest" - og i en tid med mange andre smittsomme sykdommer. Dette var før penicillinets oppfinnelse.

Takk for at jeg får være med.

Ha en fin dag.

Hilsen Lovise

- Vi takker og sender en ekstra t-skjorte til Lovise. 

Elisabeth Soltvedt Garsmark, fra Hattfjelldal er trukket som vinner av konkurransen for mars og vil motta ei T-skjorte fra Helgeland Museum, avslutter Rajko Savic.