Herøy har en stor andel tilflyttinger fra utlandet, de fleste arbeidsinnvandrere fra EØS.

Bolyst-satsingen Gjennom bolyst-satsingen tiol Kommunal- og Regionaldepartementet har kommunen startet det treårige prosjektet "Integrering og inkludering av tilflyttere".

Prosjektet har som hovedmål å gjøre Herøy ledende i Norge på inkludering og integrering og dermed gjøre Herøy kommune til en foretrukket bo-kommune for arbeidsinnvandrere.

Eget kontor for bosetting Viktig i prosjektet er opprettelsen av et eget kontor for bosetting og inkludering. Kontoret skal samle og gi nødvendig informasjon og hjelp tiol innflyttere.

Herøy kommune ønsker at dette kontoret har "førstekontakt" med innvandrere og søker Finandepartementet gjennom Skatte-etaten om deltakelse i pilotprosjekt på følgende måte:

Personlig frammøte Ved søking om skattekort eller melding om flytting fra utlandet krever loven personlig frammøte på skattekontoret.

Dette for at skattekontoret skal foreta identitet- og legitimasjonskontoroll.

Brev til Finansdepartementet I et brev til Finansdepartementet ved Sigbjørn Johnsen ber ordfører Arnt Frode Jensen om at denne kontrollen som en forsøksordning, og som en del av bolyst-prosjektet, kan utføres av Herøy kommune ved kontoret for bosetting og inkludering.

"Kontoret vil da hjelpe innvandrere med søknad om ID-nummer, skattekort og utfylling av "Melding om flytting fra utlandet" og videre sørge for innsending av skjemaene til Skatt Nord.

Vi er villige til å dekke kostnadene ved eventuelle kurs eller andre krev ere setter for personene som skal foreta identitets- og legitimasjonskontroll. Ordningen søkes gjennomført som et forsøk i prosjektperioden fra, til 31. desember 2014", skriver ordfører Arnt Frode Jensen i søknaden.

Evaluering Han legger til at Norut Tromsø i samarbeid med universitetet i Tromsø vil ha ansvar for følgeforskning og årlig evaluering av tiltaket.

Nylig har arbeidstakerne med utenlandske arbeidstakere i Herøy og Dønna mottak et brev fra lensmannskontoret i Herøy og Dønna.

Kun Mo og Brønnøysund Her framgår det at det fra 1. februar kun vil være Folkeregisterene i Mo i Rana og Brønnlysund som vil kunne foreta den første registreringen av utenlandske innflyttere.

Uansett nasjonalitet "Alle som ikke er registrert fra tidligere, uansett nasjonalitet, må møte opp personlig med pass eller andre godkjente ID-dokumenter, registreringsbevis, vedtak om opphold, arbeidskontrakt med mer.

Dette gjelder i hovedsak utenlandske borgere, men også nordiske.

Alle som er registrert som bosatt med adresse, kan senere melde flytting på nett.

Det kan være til andre steder i Norge eller innen samme kommune", heter det i brevet fra lensmannskontoret i Herøy og Dønna.

Problemer med posten I Herøy har det vært problemer med post til EØS-borgere, da de har flyttet internt i kommunen og ikke meldt til folkeregisteret.

Viktig post fra det offentlige er blitt sendt i retur, står det videre i brevet.

Denne informasjonen er sendt til følgende arbeidsgivere i Herøy og Dønna: Marine Harvest AS, Din Bemanningspartner AS, Bravask AS, Dønna Frivillighetssentral og Dønna Fiskemottak ved Svein Sivertsen.

I tillegg har altså Herøy kommune ved flyktningkonsulenten og NAV-kontorene i Herøy og Dønna mottatt brevet.

Fram til 1. juli i 2011 ble denne tjenesten utført i Herøy ved skattekontoret i rådhuset.