Det var bonde Jon Brænden som ga noen slike kvitpoteter til Børge Evensen og museumsbestyreren så muligheten til å teste ut et mer seriøst prosjekt neste år.

I Herøy i mange år - Kvitpoteten har vært dyrket i Herøy i veldig mange år, langt mer enn de 15 årene som kreves for at den kan defineres som en lokal sort.

Jeg har brukt den som matpotet og har erfart at den er meget lettkokt, sier Brænden til Herøyfjerdingen.

I vår ble kvitpoteten satt i jorda i skråningen mot sjøen, ved Herøy bygdesamling.

Kvit Tenna og Thorvald Samtidig ble to-tre andre potettyper satt ned, blant annet typen "Beate" som Evensen rett og slett bare kjøpte i butikken.

- Forsker Dagrun Grønbech har tidligere påvist at vi har to lokale potetslag i Herøy, nemlig "Kvit Tenna" og "Thorvald". (omtalt i magasinutgaven juli 2010)

Kanskje er "Kvit Tenna" samme type som kvitpoteten, sier Evensen.

Mer til neste år Neste år planlegger han å sette mer potet i jorda, og da begge de to "herøypotetene". 

Børge Evensen oppnådde to ting ved å prøve seg som potetbonde.

- Jeg fikk testet ut at skåningen ved sjøen egner seg til å dyrke poteter, og samtidig fikk jeg slått et slag for bekjempelsen av hundekjeks.

Hundekjeks Potetjordet var nemlig tidligere overgrodd av ugresset, avslutter Evensen.

Du lurer kanskje på hvordan kvitpoteten ble mottatt på Annette Stensengs middagsbord?

Lettkokt - Den var god på smak, men siden den ble så fort kokt i stykker passer den kanskje godt til å lage potetmos av, sier Stenseng.

Som regner med å ha poteter utover høsten en stund.

Og kvitpoteten blir garantert tatt inn i varmen igjen.