Det er Vista Analyse som har utarbeidet dette bærekraftbarometeret på oppdrag fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Dårlig i nord Avisa Dagens Næringsliv står stort opp at det står dårlig til i nord, da 66 av de 100 dårligst stilte kommunene i landet ligger i Nord-Norge.

Blant disse finner vi både Herøy på 396. plass, Dønna på 383. plass, Leirfjord på 340. plass.

Alstahaug på 302. plass unngår så vidt å bli regnet blant de 100 dårligste, selv om ordfører Stig Sørra neppe jubler av den grunn.

Det er i dag 430 kommuner i Norge.

Forklarer Dagens Næringsliv bruker tittelen "Rett vest i nord" og forklarer de nord-norske kommunens elendige plassering slik:

"Nord-Norge er preget av få private arbeidsplasser, høy andel uføre og dårlig kommuneøkonomi, ifølge barometeret, som er basert på tall fra 2009.

Samtidig er utdannelsesnivået lavt. I et par kommuner i Nordland har nesten 40 prosent av befolkningen avsluttet skolegangen etter grunnskolen".    Fire indikatorer Dette er altså en måling av norske kommuners bærekraft og evne til vekst, basert på indikatorer for arbeidsmarked, kompetanse, demografi og økonomi.

Herøyfjerdingen har fått hjelp av statistikeren Tom Wennemo som har satt opp i tabeller hvordan våre fire HALD-kommuner blir rangert innenfor de fire områdene, både på nasjonalt og på fylkesnivå.  

Privat sysselsetting Ikke overraskende hevder Herøy seg godt på området "Privat sysselsetting" under hovedområdet "Arbeidsmarkedet". Her kommer Herøy på 98. plass.

På ikke noen områder - med unntak av "inngang/utgang" under hovedområdet "Demografi" er Herøy inne blant de 200 beste.

Når det kommer til "Kompetanse" blir vi plassert som nummer 420 - med kun 10 kommuner i landet bak oss.

Fylkesnivå Ettersom kommunene i nord kommer dårlig ut, ser målingen mye mer positiv ut når vi går til fylkesoversikten.

Her er Herøy femte beste kommune innen privat sysselsetting, men kommer ikke høyere opp enn til en 30. plass totalt blant Nordlands 44 kommuner.    Ta en titt på tabellene selv.

Du finner Dagens Næringslivs artikkel HER. Da kan laste ned rapporten HER.

FAKTA OM MÅLINGEN: - En måling av norske kommuners bærekraft og evne til vekst, basert på indikatorer for arbeidsmarked, kompetanse, demografi og økonomi.

- Kommunene med høyest bærekraft er preget av at en høy andel av befolkningen er i arbeid, at innbyggerne har høy utdannelse og har høy kjøpekraft, samtidig som kommunens økonomi er sunn og den generelle aldringen av befolkningen kompenseres gjennom innflytting og høye fødselstall.

- De lavest rangerte kommunene er preget av høy uføreandel, lavt utdannet befolkning, lavt inntektsnivå, sammen med dårlig kommuneøkonomi, og befolkningen eldes kraftig ved at eldrebølgen forsterkes av utflytting.