Aiste kommer fra hovedstaden Vilnius i Litauen og overgangen var derfor stor når hun kom til en liten plass Herøy.

- Jeg har utdanning i sosiologi og pedagogikk fra Litauen og hadde egentlig en god jobb i teleselskapet Telia hjemme i Vilnius. Det var nok en tidligere kjæreste som fikk meg til å flytte til Herøy da han fikk seg jobb på Marine Harvest. I starten var det vanskelig og jeg lengtet tilbake, men etterhvert gikk det bedre, sier Remekaite.

Aiste er nå forlovet med herøyfjerdingen Mads Knutsen og dette er nok en viktig årsak til at hun har blitt mer integrert og trives godt.

Har lært noe i alle jobber
- Jeg er ikke redd for å prøve noe nytt og liker utfordringer og føler at jeg har lært noe i alle jobbene jeg har hatt. Det har heller ikke vært noen problem å jobbe med forskjellige ting.

- Jeg har jobbet en periode på Marine Harvest og var instruktør på treningssenteret mens det var i det gamle biblioteket. Jeg har også jobbet på Brygga, men der måtte jeg slutte på grunn av at jeg ble plaget med allergi.

- Jeg har også startet eget vaskebyrå og tar i mot bestillinger på diverse vaskeoppdrag. I det siste har det imidlertid blitt lite tid til dette.

Aiste forteller at hun har hatt mange jobber siden kom til Herøy, men at det tok tid å få noe fast i kommunen. Dette førte til at hun også har hatt diverse jobber i andre kommuner.

- Det har vært vanskelig å få jobb i Herøy kommune og jeg tror jeg søkte mellom 6-10 ganger før jeg fikk tilbud om å begynne i voksenopplæringa. Jeg hadde egentlig sagt ja til en jobb i Leirfjord da jeg ble tilbydd jobb av kommunen, men ble selvsagt glad da de ringte meg. Dette har vært en drøm i lang tid.

- Jeg takker for muligheten og troen kommunen hadde på meg og jeg håper også at andre innvandrere med relevant utdanning/erfaring kan få en slik mulighet, sier Aiste.

Holdt hovedtale på 17. mai
Når vi spør henne om hvordan hun har blitt så flink i norsk så får vi til svar at dette er en kombinasjon av flere forhold.

- Da jeg kom til Herøy var jeg ofte på Møtestedet som frivillig og begynte også på norskkurs hos Jelena Budesa. Jeg måtte imidlertid slutte etter en stund på grunn av jobben, men fortsatte med å lære meg norsk med å studere hjemme. Jeg betalte også for nettbasert lærer en gang i uka slik at jeg skulle få litt veiledning underveis, sier Aiste.

I 2015 holdt Aiste hovedtale på selveste 17. mai og dette vitner om at det er en modig ung dame vi har med å gjøre. Etter det vi kan huske var dette også en velskrevet og god tale.

- Jeg liker utfordringer og trives godt når jeg får jobbe med folk. Derfor trives jeg veldig godt i jobben som programveileder og lærer på voksenopplæringa, sier Aiste.

Liker å være aktiv
Når vi spør Aiste om hun har noen hobbyer så får vi til svar at hun liker å være aktiv.

- Jeg liker godt å gå på ski og stå på skøyter. Fjellturer og andre turer liker jeg også veldig godt. Etter at jeg begynte sammen med Mads har jeg også blitt glad i å fiske, og da spesielt uer. Jeg skulle gjerne også kunnet strikke, men har ikke fått dette helt til enda, avslutter Aiste Remekaite.

Aiste tilføyer at hun også liker godt å lese psykologibøker på fritida og dette må vel kanskje sies å være en litt uvanlig hobby for en på hennes alder.