- Fram til 1917 var Herøy kommune nesten dobbelt så stor som i dag og omfattet store deler av Dønna.

Dermed kommer boka til å handle en del om også Dønna.

Bjørnsmartnan - et herøyfenomen Blant annet var Bjørnsmartnan et herøyfenomen og det var herøypolitikere som avgjorde hva som skulle skje på martnan, sa Kåre Hansen blant annet i dag.

Det var ordfører Arnt Frode Jensen som hadde invitert Hansen og leder i bok-komiteen Harry Nilssen til kommunestyret.

Og Kåre Hansen takket for invitasjonen med å berømme Herøys politikere som satser på egen bok om kommunen.

Lettet på sløret - Jeg bor i en historisk kommune (Alstahaug) som likevel aldri tar fatt i akkurat det. Jeg har forstått at det har vært noen motforestillinger til dette prosjektet i Herøy.

Men jeg håper at dere kan bli stolt av det ferdige produktet, sa Kåre Hansen og brukte resten av sitt nesten halv time innlegg til å lette på sløret om hva som vil komme i bokform om vel et år.

Lite veibygging før 1917 Herøy har nemlig ikke alltid vært en foregangskommune innen samferdsel, kunne Kåre Hansen fortelle.

- De første 75 årene av Herøy kommunes historie var det lite veibygging og Herøy var blant de kommunene med minst vei.

Vi må helt til 1920-/30-årene før veibygginga skjøt fart, fortalte Hansen.

Ordføreren suspendert Han kunne også fortelle at kommunens ordfører i 1877 til 1878, Evert Johannessen, ble suspendert.

På den tiden var det nemlig slik at man måtte eie tilstrekkelig for å kunne være stemmeberettiget.

Da ordføreren brukte av egne private midler for å betale 10.000 kroner for kommunen ble han ikke formuende nok. Inntil han fikk skilt ut to eiendommer på Tenna.

Fanget interessen Kåre Hansens opplysninger vekket tydeligvis politikernes interesse, og han håpet at noe av det han har funnet ut også vil være av interesse for nabo-kommunene.

Han har fått tilgang til opplysninger som tidligere ikke har vært offentliggjort og kunne blant annet vise en statistikk over anmeldte saker til lensmannen fra 1944.

- De aller fleste anmeldelsene - hele 39 - skyldes at folk mistet tobakkskortet, kunne Kåre Hansen fortelle.

Kledte seg ut som tysker Som en god årsak nummer to kom "mistet rasjoneringskorthefte". Tre anmeldelser skyldes rømming til Sverige, mens det også var en liten kuriositet:

- En anmeldelse skyldtes at en person hadde kledd seg ut som tysker og kommet med trusler, fortalte Kåre Hansen.

Han la til at, i motsetning til flere av nabo-kommunenes ordførere, kom herøyordfører Norvald Lundestad ut av krigens ordførerperiode på en meget hederlig måte.

Til tross for at Nasjonal Samlings kretsfører fulgte med fra sin plass i Sandnessjøen på alt som foregikk i kommunestyret.

Vurderer to bind Leder i bok-komiteen Harry Nilsen fortalte at komiteen fortsatt vurderer om jubileumsboka skal komme ut som et eller to bind.

- Vi vurderer to bind for å unngå at den blir så tykk, sa Nilssen.

Ordfører Arnt Frode Jensen takket Kåre Hansen for orienteringen og kunne legge til at bokprosjektet er fullfinansiert.

Også Gerd Sjåvik og Børge Evensen fra bok-komiteen var i dag til stede i kommunestyret. Helge Lenning er det fjerde medlemmet i komiteen.