Koret Vaiva kommer fra byen Talsi i Latvia og har flere ganger vært på besøk i Helgeland. Årsaken til at de kom til Herøy var at de gjennom flere år har hatt et samarbeid med sangkoret på Tjøtta og hadde lyst til å ta seg en tur utover. Med på turen var flere kormedlemmer fra koret på Tjøtta i tillegg til Kristine Lielmane som fungerte som guide. Kristine som kommer fra byen Talsi i Latvia har bodd fem år på Tjøtta, snakker svært godt norsk og jobber som tannlege i Sandnessjøen. Hun gjorde en utmerket jobb som guide og har også tidligere sunget i koret Vaiva. Årsaken til at hun havnet på Tjøtta og Sandnessjøen er at hun traff sin mann gjennom korsamarbeidet med koret på Tjøtta.

Koret som består av 32 kvinnelige sangere er et aktivt kor som samarbeider med mange andre kor både i hjemlandet Latvia og i mange andre land. Koret har sunget i Estland, Litauen, Armenia, Polen, Tyskland, Italia, Spania, Østerrike og Norge. I løpet av årene har korsangerne fått flere anerkjennelser i ulike konkurranser og show i Latvia og utlandet.

To konserter
Under besøket i Herøy fikk koret sammen med sine ledere og reisefølge en liten omvisning på Herøy, der de blant annet fikk besøke Marine Harvest sin fabrikk. Her holdt de også en liten minikonsert i kantina før de dro videre til Herøy omsorgssenter. På grunn av det flotte sommerværet ble konserten holdt utendørs med både beboere og andre tilhørere som publikum. Koret bar preg av kvalitet i alle ledd og bidro med vakker korsang.

Koret hadde et profesjonelt preg med dyktige sangere, solister, pianist og dirigenter. Korets faste leder og dirigent heter nå Antra Strikaite, men også den tidligere dirigenten Gints Ceplenieks var med på turen for å besøke bekjente og dirigere på noen av sangene. Han viste seg for øvrig også som en dyktig solist.

Lørdag bidro koret Vaiva med sang under åpningen av den nye kinoen i Kulturbadet i Sandnessjøen. Senere hadde de også en felleskonsert sammen med Tjøtta Blandakor i gammelkinoen.