LAN-party i Herøy

LAN Herøy skole_1

Ungdomsklubben i Herøy arrangerte fredag kveld LAN-party for elever i 8. klasse i Herøy skoles aula.

Helt siden pandemien rammet oss i mars 2020 har det naturlig nok også i Herøy vært lite aktiviteter for ungdommen. For å få til litt aktivitet har kultur- og miljøarbeider Mats Aspaas og ungdomsklubben en gang i måneden hatt et arrangement for hver klasse på ungdomtrinnet. Denne gangen var det LAN-party som stod på programmet.

Mens man tidligere år har hatt LAN for ungdommer med deltakere fra både Herøy og nabokommunene, ble man denne gangen nødt til å gjennomføre dem i henhold til smittevernreglene.

For elever på ungdomstrinnet
Sist helg var det elever fra 10. klasse som var samlet mens det denne gang var 8. klasse sin tur. Senere i mai kommer også turen til 9. klasse.

En av dem som deltok var Leander Nilssen. Han forteller at han vanligvis ikke bruker å spille så mye, men synes det er artig at det endelig skjer noe for ungdommen i Herøy.

Marius Storrø Sandvær var i likhet med de andre svært opptatt med å spille når vi var innom Herøy skoles aula fredag kveld. Han sitter nok mer bak skjermen enn sin klassekamerat Leander, men er også en ivrig badmintonspiller.

- Når jeg ikke er opptatt med trening eller ute sammen med venner så blir det til at jeg sitter og spiller mot andre på nett, sier Marius, som også gir uttrykk for at det tekniske med nettet har fungert fint.

Signal Bredbånd sponser med godt nett
En viktig forutsetning når det arrangeres LAN er at det er god fart på internettlinja. For å få dette på plass har internettleverandøren Signal Bredbånd sponset arrangementet med ei meget rask (1 Gb) datalinje fra Altibox. Dette var selvsagt også noe som ungdomsklubben og ungdommene satte stor pris på.

Veldig fornøyd
Kultur- og miljøarbeider Mats Aspaas er den som har tatt initiativ til å arrangere LAN for elevene på ungdomstrinnet. Han har også selv vært en ivrig gamer i sin ungdom.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi endelig kunne få til LAN med ungdomsklubben. Gaming interesserer de fleste ungdommene i dag, og det er flott å kunne gjøre noe sosialt og interaktivt med det. Jeg var selv en ivrig gamer i mine ungdomsdager, så LAN arrangerer jeg med glede. For å være i tråd med smittevernreglene ble det denne gangen kohortbasert LAN i tre omganger for 8., 9. og 10. klasse. Vi krysser fingrene for at vi kan samle flere neste gang, sier Aspaas.

Hva er et «LAN»
I ordets rette forstand er et LAN (Local Area Network) når du kobler PC-er sammen med nettverkskabler og lager et lokalt datanettverk. Dette nettverket brukes til å dele filer, skrivere og internettforbindelse. 

I dette tilfellet er det allikevel ikke det vi forstår med et LAN. Når vi ikke snakker om de tekniske definisjoner av et LAN, så snakker vi egentlig om et LAN-party, og som gjerne forkortes til bare «LAN» på folkemunne.

Et LAN-party eller datatreff er når flere personer samles for å sette sammen et lokalt nettverk for å utnytte fordelene ved å være knyttet sammen direkte til å bedre kvalitet på nettverksspill, men at også flere med samme interesse kan samles for å utveksle erfaringer og kunnskaper. 

LAN Herøy skole_2
Siste dagen i april ble det arrangert LAN i Herøy skoles aula for 8. klasse.
LAN Herøy skole_Leander Nilssen
Leander Nilssen var en av dem som deltok på LAN.
LAN Herøy skole_Marius Sandvær
Marius Storrø Sandvær er her opptatt med spillingen.
LAN Herøy skole_3
Det var rundt 20 som deltok på LAN i aulaen. (Foto: Mats Aspaas)
LAN Herøy skole_1

Annonser