Vi var med da veterinær Bjørn Inge Richardsen fra Helgeland Fiskehelse sist uke var på kontroll på et av Marine Harvest sine anlegg vel tre kilometer sørvest for Seløy i Herøy.
 
Han driver oppsyn med fiskehelsen i oppdrettsanleggene fra Flatanger i Trøndelag i sør til og med Dønna i nord. Seks ganger i året skal han besøke hvert anlegg. Han kommer oftere på besøk enn det.
 
Stor variasjon
- Lakselus er egentlig en naturlig bestanddel i sjøen, og de fleste artene i havet har sine parasitter. Vi vil aldri klare å bekjempe lusa, men vi må kunne kontrollere den, sier Bjørn Inge Richardsen. Lakselusa går ikke på annen fisk en laks og ørret.
 
Han opplever en voldsom variasjon i forekomsten av lakselus. Trøndelag sliter med lakselus, mens lakselus er et lite problem på Helgeland.
 
God avstand
- Trøndelag er spesiell, blant annet fordi anleggene ligger veldig tett og fordi man har hatt lite struktur på de ulike årgangene med fisk. Situasjonen blir straks bedre når man kommer til Nord-Trøndelag og Nordland. Her på Helgeland, med god avstand mellom lokalitetene, har vi veldig lite lus på laksen, sier Bjørn Inge Richardsen.
 
Med god avstand mellom lokalitetene blir det mindre smittepress.
Han legger til at situasjonen i Trøndelag er i ferd med å bedre seg med deling av de ulike årsklassene slik at disse kan behandles med ulike midler. Og dermed blir behandlingen mer effektiv.
 
Ingen lus
Richardsen er jevnlig ute på anleggene i sitt ansvarsområde og kjenner forholdene godt.
Vi er med røkterne Torsten Larsen og Roar Isaksen når Bjørn Inge Richardsen er på kontroll.
Den store hoven blir brukt for å ta stikkprøver av 20 laks fra anlegget ved Langøya utenfor Seløy i Herøy.
  
Det regnes som akseptabelt med en halv lus i gjennomsnitt per laks. Men her må Richardsen med tilfredshet konstatere null lus.
 
- Her er ikke en eneste lakselus å finne på fisken. Marine Harvest er kommet et stykke lenger enn andre i bekjempelsen av lakselus. Det går på rutiner, registrering og det å kunne trekke konklusjoner av arbeidet.
 
 
Gjennom et godt samarbeid med Marine Harvest har Helgeland Fiskehelse vært i stand til å følge opp anleggene bedre. Dermed har vi unngått at dette har blitt et problem, sier Richardsen.
 
- Driver slik vi vil
 Han legger til at dette også gjelder de andre som driver oppdrett på Helgeland.
- Oppdrettsnæringa på Helgeland driver slik vi vil at den skal drives. Selv om situasjonen på Helgeland er under kontroll, er lakselus er en stor utfordring for oppdrettsnæringa generelt.
 
 
- Lakselusa er blitt resistent mot de vanligste midlene som brukes mot den, og vi trenger å finne alternative midler for å sikre fortsatt vekst i næringa, mener Richardsen.
 
 
Leppefisk er et av de miljøvennlige virkemidlene som brukes i kampen mot lakselusa.
 
Leppefisk
- Riktig bruk av leppefisk er svært effektivt og det mest miljøvennlige tiltaket som finnes. Vi har i dag ikke leppefisk i anlegg i Herøy, men prøver å se om det er mulig å komme i gang med det.
 
 
Nå er imidlertid etterspørselen etter leppefisk så stor at den er vanskelig å få tak i. Det er igangsatt et spennende prosjekt med oppdrett av leppefisk, men dette er både vanskelig og kostbart, sier Bjørn Inge Richardsen.
 
Hysteri i media
Han kan returnere fra oppdrettsanlegget i Herøy i visshet om at man har god kontroll på lakselus-problematikken. Og at problemet er mer sammensatt enn det som framkommer i media.
 
 
- Det er litt hysteri i media for tiden. Kritikken som komme er lite saklig begrunnet, selv om næringa står overfor store utfordringer. Her på Helgeland har vi i alle fall god kontroll og oppdrettsnæring og tilsynsmyndighetene samarbeider godt.
 
 
I tillegg må jeg legge til at erfarne og dyktige folk ute på anleggene betyr mye for at det står så bra til hos oss, avslutter Bjørn Inge Richardsen i Helgeland Fiskehelse.