Ideen kommer fra et liknende prosjekt i regi av Undervisningssykehjemmet i Tromsø.

Helt unikt - Men at man bruker skole-elever til å gjøre jobben er helt unikt, forteller Ellen Mogård-Larsen.

Hun er leder for Utviklingssenter for sykehjem i HALD-kommunene Herøy, Alstahaug, Leirfjord og Dønna.

- Fokuset er å bli kjent med den enkeltes livshistorie. Ungene er godt i gang med dette og skal nå begynne å lage minnebøker.

Prost Olav Rune Ertzeid har veiledet ungene om hva de skal spørre om, men det er ungene selv som har utformet spørsmålene, forteller Ellen Mogård-Larsen til Herøyfjerdingen.

Scanner gamle bilder Det er Stig Sivertsen som er leder for prosjektet som er støttet av Helsedirektoratet.

I neste uke starter klassen med å scanne bildene de har fått låne av de gamle og deres pårørende. Dette er blant annet bilder fra den enkeltes barndom.

Minnebøkene skal fortelle de gamles livshistorie i tekst og bilder.

Brukes i samtaler Disse bøkene skal personalet på omsorgssenteret kunne ta fram og samtale om med beboerne på omsorgssenteret.

Ellen Mogård-Larsen beroliger oss med at opplysningene behandles med forsiktighet og at minnebøkene tar for seg dagligdagse ting.

Som hvor de gikk på skole og hva de gjorde på fritiden.

Ivareta åndelige behov  - Tanken med prosjektet er at vi skal bli flinkere til å ivareta pasientenes åndelige behov. Omsorgssenteret skal gi både fysisk, åndelig og psykisk omsorg.

Vi er flinke her i landet på å gi godt stell, men vi har ikke gode nok rutiner når det gjelder å dekke pasientenes åndelige behov.

Humørsprederne Prosjektet bygger på dette og i Herøy er det ”Humørsprederne”, som allerede har etablert et nært forhold til pasientene, som blir brukt, sier Mogård-Larsen.

Det skal også lages et hefte om dette, som skal gi råd hvordan man kan dekke de åndelige behovene for pasientene.

- Det kan handle om tilrettelegging for blant annet trosutøving. Jeg tror dette vil ha stor betydning for lokalsamfunnet, sier Mogård-Larsen.

Lager hefte For å lage illustrasjoner til heftet har vi engasjert freelance-fotograf Kristian Sivertsen til å ta bilder.

Heftet skal være ferdig i august.