Daglig leder av Møtestedet, Jelena Budesa, ønsket velkommen til damene som hadde tatt turen til Møtestedet fredag morgen for å lære mer om Litauen, samtidig som de fikk servert baltisk frokost. Jelena fortalte litt om den baltiske frokosten og takket samtidig alle som hadde bidratt til å få dette på plass til møtet. Frokosten smakte forøvrig godt, men kan nok oppleves som litt mektigere enn det vi er vant med i Norge.

Leder i kvinnenettverket HALDis, Rigmor Bossness,  informerte om at dette var et nettverk for alle kvinner i Herøy, Alstahaug, Leirfjord og Dønna.

- Det er ingen krav om utdanning eller høy stilling som kanskje enkelte tror. Det rekker at du er den du er, og kvinner i alle aldre kan delta, sa Bossness.

60 innbyggere fra Litauen
Jelena, som kommer fra Serbia,  kunne fortelle at det i Herøy nå befinner seg omlag 60 innbyggere fra Litauen, og at det derfor kan være naturlig og nyttig å lære litt mer om dette landet. Jelena overlot selve presentasjonen til Aiste Remeikaite  og Dalia Cizauskaite som kommer fra landet, og framhevet samtidig at det krevde mye mot av dem å holde en slik presentasjon på norsk.

Flatt land Aiste og Dalia kunne blant annet fortelle at Litauen er et meget flatt land der sletta utgjør ca 75 % av landet. Det offisielle språket er litauisk og landet har omlag 3,5 millioner innbyggere.

Siden Litauen ble løsrevet fra Sovjetunionen og ble et selvstendig land har det vært gjenstand for store omveltninger.
Medlem av EU og NATO i 2004
I 2004 ble landet medlem av både EU og NATO og opplevde i årene 2004 - 2007 de beste årene etter at landet ble selvstendig. I 2008 slo finanskrisen til for fullt i landet og arbeidsledigheten økte. Dette førte til at unge og godt utdannede mennesker søkte lykken i blant annet Norge.

En gjennomsnitts månedslønn i Litauen ligger på 5000 kroner og det er derfor fristende å komme til land som Norge der det er behov for arbeidskraft og lønnsnivået er høyt. Mange arbeidstakere fra Litauen sender betydelige beløp hjem til familie og venner og er på den måten med på å hjelpe folket og landet. Dalia mente at de fleste fra Litauen hadde et ønske om å vende tilbake etterhvert.

Dere kan lese mer om kvinnenettverket HALDis ved å trykke på linken nedenfor. Trykk her