Saken ble i gårsdagens formannskapsmøte lagt fram uten innstilling ettersom dette gjelder organisering av kommunens politiske nemndstruktur.

Har ikke fungert  Det valgte barne- og ungdomsrådet i Dønna har ikke fungert og leder av rådet, ordfører og rådmann er gjennomført ett møte hvor man ble enige om at det bør fremmes sak for kommunestyret for å få avklart hvorvidt rådet skal videreføres eller avvikles.

I går tirsdag vedtok Dønna formannskap i legge rådet dødt.

Dønna Barne- og Ungdomsråd ble opprettet i 2002 og siste valg til rådet ble gjennomført i 2007.

Det skulle vært gjennomført nytt valg i 2009. Det ble ikke gjort.

Stillingen som barne- og ungdomsleder ble inndratt av kommunestyret f.fra og med 1. juni 2009.

Rådmannen og ordfører har flere ganger innkalt rådet til møte uten å ha lykkes med å få nok medlemmer og varamedlemmer til å møte slik at man er vedtaksfør, siste gang i februar 2010.

Årsaker "Det er sikkert flere årsaker til dette, men rådmannen vil etter sine samtaler med leder og medlemmer av utvalget trekke fram følgende:

-  Nedleggelse av stillingen som barne- og ungdomsarbeider i 2009 medførte at det ikke lenger var ”øremerka” ressurs i kommuneadministrasjonen til å bistå rådet. Det faste kontaktpunktet ble fjernet.

-  Andre stillingsreduksjoner i kommuneadministrasjonen (kulturkonsulent, økonomikontor, servicekontor, personalsjef/etatssjef) har medført at arbeids-presset er stort, dette kan også ha medført at det har blitt mindre ressurser til å prioritere bistand til å hjelpe rådet.

-  Rådet har ingen konkrete oppgaver, ingen avgjørelsesmyndighet og synes ikke å ha blitt brukt som rådgivende organ av politiske partier i kommunen eller andre politiske organ (plan- og utviklingsstyret, formannskap og kommunestyre) i kommunen.

Dersom rådet skal videreføres må det konkretiseres hvilke saker som rådet skal behandle før sakene kan framlegges for plan- og utviklingsstyret, formannskap og kommunestyret. Dette kan fungere, men vil også kunne føre til lengre beslutningstid.

-  Laber interesse og engasjement hos ungdom generelt for politisk arbeid, og lite skoleringsopplegg i partiene lokalt. Dette gjør at også valgte medlemmer av rådet er uengasjerte.

-  Meget omstendelige og tungvinte valgregler som gjør det arbeidskrevende å gjennomføre nyvalg. Dersom rådet skal videreføres bør man vurdere å legge valget samtidig med kommunevalget i høst, hvor velgerne (de manntallsførte 13-20 åringer) krysser av på ei valgliste.

Elevråd og ungdomsklubb Valgliste bør kunne settes opp etter forslagsrunde og av en egen nominasjonsnemnd oppnevnt av kommunestyret.

Rådmann Tore Westin sier til Herøyfjerdingen at politikerne mente at når Barne- og Ungdomsrådet er nedlagt, bør man bruke elevråd og ungdomsklubb som høringsorganer i saker som angår ungdom.