Elever fra ungdomsskolene i Alstahaug, Herøy, Leirfjord og Lurøy var deltakere på et todagers opplegg i Newton-ENGIA forrige skoleår. Undervisningsopplegget omhandlet læreplanmål innenfor energi. I løpet av de to dagene ble det også gjennomført en kunnskapskonkurranse.

Under et praksiskurs for 10. klassinger ved Sandnessjøen videregående skole onsdag 5. november ble vinnerne fra Herøy skole hedret med diplom og pengepremie på kroner 5000.

En god nummer to var gruppen som besto av elever fra Søvik, Tjøtta og Austbø.

Stolte lærere og elever
Det var lærerne Erlend Sjåvik og Bjørn Åge Remman som deltok sammen med klassen i fjor og de sier til Herøyfjerdingen at både de og elevene er stolte og meget glad for å ha fått en slik pris.

- Det er Bjørn Åge som har jobbet med klassen i dette faget og han skal selvsagt ha det meste av ære for at klassen har gjort det så godt under konkurransen. Ellers er det jo artig artig at elevene gjør det bra på mange områder. Elevene har nettopp stått på scenen og hatt suksess med egen revy og i går mottok de en faglig pris i konkurranse med skoler fra våre nabokommuner, sier kontaktlærer Erlend Sjåvik.

Newton ENGIA
Undervisningsforløpet på Engia er et rollespill. Elevene er på Engia (Newton-rommet) som forskerteam som deltar i prosjektet IEA - Energi for framtiden. De er delt inn i seks landslag. I løpet av de to dagene på Engia skal de jobbe med praktiske oppgaver og også svare på spørsmål og oppgaver inne på en Læringsportal. Inne på portalen krediteres landslagene med poeng for gode besvarelser.Det er flere forskerteam på Engia i løpet av året.

Når alle forskerteamene er ferdig, vil det bli kåret et vinnerteam. Vinnerne er det teamet som har svart best på Læringsportalen. I forkant av oppmøte på Engia er det viktig man forbereder seg godt.

Newton-konseptet
FIRST Scandinavia har siden 2003 utviklet Newton-konseptet i samarbeid med ressurspersoner i norsk skole. Målet er å gi flest mulig barn og unge gode lærings- og mestringsopplevelser med tekniske - og naturvitenskapelige fag. I Newton-konseptet har vi Newton-rom, som gir læreplanbasert undervisning i skoletid, og Newton Camp som er et spennende ferie og fritidstilbud.

I all hovedsak går det ut på å bidra til etablering av Newton-rom og også samle gode flerfaglige undervisningsmoduler som har fokus på NMT-fagene. Samtidig er det viktig å sørge for spredning, kontinuitet og kvalitet i henhold til læreplanene.

FIRST Scandinavia eier varemerket newton, er konseptleverandør og driver konseptet ved å tilby support, koordinering, nettverksmøter, drift av www.newton.no, med mer.

Newton.no er det viktigste verktøyet i Newton-konseptet. Newton-rommene har sine egne undersider som inneholder kontaktinformasjon, modulene som tilbys, informasjon om tilbud og aktiviteter, påmeldingssystem og bildegalleri. I tillegg inneholder newton.no en nettportal for lærere og læringsportal for elever.

En av grunnpilarene i Newton-konseptet er deling av Newton-modulene som blir utviklet, testet og kvalitetssikret. På newton.no finnes også databasen hvor alle Newton-moduler dokumenteres og deles. I tillegg finnes ressurser tilgjengelig for nye etablerere og etablerte Newton-rom.

Se film som gir en kort beskrivelse av Newton-konsepet og dets grunnpinsipper (ca. 3 minutter lang)

Kilde: newton.no