Musikkorps og humoråpning
Det var Liv-Helga Fure og Herøy Musikkorps som fikk æren av å åpne årets kulturkveld. Med uniformene på og tonen satt, skapte de en høytidelig start før humorduoen Petter Rønning jr. og Lars-Sivert Larssen fra Hemnes tok over som kveldens konferansierer. Duoen var i storform og serverte både fakta og morsomme poenger før de senere på kvelden stod for sitt eget humorshow i aulaen.

Velkommen og sterke toner

Ordfører Elbjørg Larsen ønsket alle velkommen, og takket både publikum og bidragsytere for å gjøre Herøydagan mulig.

Bandet Hjertebank var kveldens husband og fremførte sin egen låt “Sprukne speil”, før unge Gaspar Becze imponerte stort med sin tolkning av Queens klassiker Love of my life.

Dikt, dans og egenkomponert hyllest
Kunstner Bente Lien leste egne dikt, skrevet til maleriene hun stiller ut. Så kom det et familieert musikalsk innslag: TrioLoe, bestående av far Ola, datter Ellen og sønn Arve, fremførte “Dancing in the dark” med gitar og varme stemmer.

Fra kulturskolen stilte Carmen med en nyskrevet hyllest til Herøy, et samarbeid mellom henne og musikklærer Svein-Ove Pettersen. Så sang Eva en vakker versjon av My Heart Will Go On.

Kjente toner og viktige priser
Neste post på programmet var prisutdeling, og som vanlig er det ordføreren sin oppgave å dele ut prisene på vegene av Herøy kommune.

Herøy ILs støtteforening fikk frivillighetsprisen

Her er begrunnelsen til at de fikk prisen:
Frivilligprisen i år går til et lag som ble startet i 1985 ved Nord-Herøy skole. Laget har holdt koken siden, og har med andre ord holdt det gående ei god stund. På spørsmål om hvorfor de er med i foreningen er svarene tre ord som går igjen: Tradisjon, morsomt og sosialt. Medlemmene poengterer at det først og fremst er utrolig sosialt og koselig å møtes.

I begrunnelsen står det: I en årrekke har denne gjengen samlet seg for å arrangere julemesse. Julemessa som arrangeres er av det unike slaget i den forstand at all inntjening går til idrettslaget, og dermed til aktivitet for barn og ungdom.

Laget selv roser næringslivet og befolkningen. De sier at folk er flinke til å bidra blant annet ved å levere kaker, strikketøy, bakst, og en stor mengde premier til julemessa, noe som heller ikke hadde vært mulig uten næringslivet. Det er også imponerende å se at befolkningen er utrolig flinke til å kjøpe lodd.

Nå er det på tide at de får en anerkjennelse for den gode frivillige innsatsen de legger ned i månedene hvert eneste år for å arrangere julemesse. De samler inn store beløper som våre barn og unge får gleden av. De setter stadig nye inntektsrekorder.

Odin Brennhaug mottok unge kunstneres pris

Her er begrunnelsene for prisen:
I nominasjonen står det blant annet at kandidaten er en skikkelig Herøy-patriot som stiller opp for lokalsamfunnet i mange sammenhenger med sitt musikalske uttrykk. Han har selv sagt at han elsker gamle låter, og at han har fått masse input fra musikkmiljøet i Herøy.

For hans egen del, har det naturlig nok gått mest i gitar, og etter hvert også sang. Kandidaten har også et personlig mål om å beherske flere instrumenter etter hvert, står det å lese i en lokalavis.

Kandidaten fikk et gjennombrudd som artist i 2023.
Den gangen sang han kjente låter, men nå er han også aktuell med musikk som han har skrevet selv. «Det er en del tekster og melodier som bare dukker opp på rolige kvelder, så da tar jeg opp enkelte deler og skriver det ned,» sier han selv.


Kandidaten gjorde seg bemerket – og vi satt klistret til skjermene - med sin imponerende deltakelse i The Voice på TV2 i 2023, og er nå i gang med å gi ut egen musikk. Dette ble sagt om kandidaten: Du er en energibombe! Det er bra å ha en artist som har litt «attitude» på scenen!

Nylig har han gitt ut låten "Name" på ulike strømmetjenester, og flere er på gang.

Connie Eirin Albrigtsen fra Albrigtsen Kiosk AS fikk næringsprisen

Her er begrunnelsen for prisen:
Kandidaten får anerkjennelse for enestående innsats for både næringslivet og lokalsamfunnet – spesielt for ungdommen

Kandidaten har i mange år fungert som det nærmeste vi i Herøy kommer en ungdomsklubb. Med sin smittende varme, urokkelige tålmodighet og ekte engasjement har kandidaten åpnet dørene sine – og hjertet – for ungdom i bygda. Hun ser dem, lytter til dem, og gir dem et sted å være, et sted å høre til. Gjennom sin virksomhet har hun skapt trygge rammer hvor ungdom kan få arbeidstrening, mestringsfølelse og et første møte med arbeidslivet. Mange unge har fått sin første jobb i bedriften, og det er ikke tilfeldig. Hun når ut til alle aldersgrupper og har gjort det over år.

Hun har vist imponerende stabilitet som næringsdrivende gjennom mange år, i et marked som kan være krevende. Hun har klart å kombinere driftighet med sosialt engasjement på en måte som er inspirerende og forbilledlig. Gjennom sitt virke har hun ikke bare skapt arbeidsplasser, men også bidratt til å bygge et varmere og mer inkluderende lokalsamfunn. Som eier tillater hun, og tilrettelegger, for at bedriften blir et naturlig samlingspunkt for ungdommen. Hennes innsats strekker seg langt utover det som forventes av en næringsdrivende, og det gjør henne til en svært verdig mottaker av Næringsprisen 2025.

Odd Gjengaar ble tildelt kulturprisen

Her er begrunnelsen for prisen:
Kandidaten som i år får kulturprisen, har vært og er til glede for mange i alle aldre. Barn, unge, eldre og jevnaldrende, har alle møtt hans tekster, historier, og varme stemme, alt samstemt med sin gitar til både glede og til trøst. Han kjenner og formilder kysten, han er Helgelandskysten i all sin stemme og all sin ferd.

Det berører oss - og det rører oss i hjertet, når han framfører sin hyllest til «Kystens kvinne» – en ramsalt og rørende virkelighet – som beskriver «øyene som flyter i sjyen» og en tidsepoke om «dem som bygde kysten her nord».

Kandidaten har også spilt gitar og sunget i herøybandet Tigers, og etter oppløsningen tok han initiativ til å starte New Tigers.

Kontrasten fra fest, og til aldershjem og kirke, er stor, men kandidaten har gitt av sin visekunst også her. Han har aldri glemt dem som slet et langt liv i beinhardt arbeid, ofte med naturkrefter som sin verste motstander.

Kandidaten er også grunder, og han var sentral i en tidlig fase og før reiseliv ble næring langs kysten. Han var en av de første langs den vakre Helgelandskysten som etablerte Sjøhytter for besøkende på Høgtun, En kultur og en tradisjon som han fulgte opp fra Anne og Paul Solheim.

Tilbake til musikken: I nominasjonen står det også: Hans tekster rører meg fordi de berører folkesjela. Personene i sangtekstene er gjerne folk som fortjener honnør for beinhardt arbeid i ugjestmilde strøk som øyriket kan være. At tekstene synges på ekte dialekt, gjør dem troverdige. Musikken i visene er folkelig, noe annet ville ikke kledd tekstene. Når han i tillegg framfører dem selv, står han for tre sterke kulturelle innslag; tekstforfatter, låtskriver og musiker.

Kunst, saksofon og Eagles
Årets Herøydagskunstner, Geir Edvartsen, ble presentert til stor applaus før en nydelig opptreden av Bohdan Suprun på saksofon og med bestemor Natalia på piano. Deretter sang Gjertrud Aune Færøy en følsom versjon av Desperado fra Eagles.

Lokale helter og avslutning
Einar Roan fikk hele hallen med seg med sin medley av nordnorske hits fra Zoo og Unit Five. Deretter kom Liv-Helga Fure tilbake på scenen og fremførte “Stay with you” sammen med Hjertebank.

Så var det prisvinner Odin Brennhaug sin tur igjen, nå som artist med sin egen låt “Name”.

Bandet Øyerts tok scenen med “Best i test” og “Bær me over”, før Hjertebank avsluttet en variert og stemningsfull kveld med “Venner” av Halvdan Sivertsen.

En kveld for kulturen og humoren
Med innslag fra både unge og voksne, priser til ildsjeler og toner som traff både hjerte og latternerver, ble det nok en kulturkveld å huske under Herøydagan.