Det var gjennomført profesjonelt, malekurset som ble arrangert av Kulturskolen i Herøy. Elevene fikk hvert sitt staffeli, palett, maling og pensler og malte på lerret.

Under ledelse av Tone Toft ble avslutningen i samme stil: En vegg i Brasøygalleriet til disposisjon for unge håpefulle billedkunstnere.

Røde lapper På forhånd hadde elevene montert oppheng på rammene, bestemt pris og tittel og hvordan bildene skulle henge på veggen. En viktig del av en kunstners arbeid, er å presentere seg, og naturligvis drive markedsføring.

Hvis ingen ser kunsten, har det liten hensikt å lage den. Det beste er når det blir salg, og røde lapper fant virkelig veien til Kulturskolens utstillingsvegg. Utstillingen står ut kommende uke, og hvis noen vet sin besøkelsestid, er det kunstverk igjen som bare venter på nye eiere.

Kulturhistorie Bjørn Økern som arbeidet som oljeborer på Svalbard i perioden 1968 - 1974 hadde tatt fram noen sjeldne foto, laget dem i stort format og stilt ut under tittelen: "Den første olje".

Dette kan være et stykke kultur- og industrihistorie, i og med at Skarv er i ferd med å etablere seg på Helgeland, - muligens med den siste olje.

Norsk Polar Navigasjon som ble grunnlagt av brødrene Einar Sverre og Gunnar Sverre Pedersen fra Trondheim, hadde planer om å anlegge flyplass på Svalbard i 1958.

Einar var da sjefnavigatør i SAS og Gunnar var ingeniør i Forsvaret, og spesialist på flyplasser. Men Sovjet sa NJET og brødrene begynte med oljeboring i stedet.

Da det ble funnet olje i Prudhue Bay i Alaska høsten 1968, ble det et oljerush til Svalbard, som geologisk befant seg i samme formasjon. Men der var allerede Norsk Polar Navigasjon etablert!

En annen del av BrasøyGalleriet slår et slag for gamlemåten å lage fotografier på: Negativ film, mørkerom og kjemikalier med dyktig håndarbeid som metode. Resultatet er en hel vegg med "fotografier" som Økern insisterer på å kalle dem.

Det er noen få igjen som driver med dette, og navnet er naturligvis "Bromkameratene" i og med at alt baserer seg på det faktum at sølvbromid blir svart når det blir utsatt for lys.

Tekst og bilder: Bjørn Økern